Urbenad lammstek

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
8portioner
- 1stlammstek, ca 2 ½ kg
- 1tsksalt + ytterligare 1 tsk salt
- 1tsksvartpeppar
- 2stvitlöksklyftor
- 1mskfärsk rosmarin, eller 2 tsk torkad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 150-175 grader. Börja med att skära bort bäckenbenet som sitter längst ner på steken. Frilägg runt ledkulan och följ sedan med kniven med små korta snitt tätt utmed bäckenbenets alla vinklar tills det är helt frilagt.
2. Snitta sedan upp steken från ledkulan och neråt tills hela benet blir synligt. Frilägg benet runt om genom att skära små korta snitt tätt utmed benet. Fortsätt så tills hela benet är fritt och kan lyftas bort.
3. Blanda kryddorna, 1 tsk salt och ½ tsk peppar, pressad vitlök och rosmarin fördela kryddblandningen i lammsteken där benet suttit, och lägg ihop den så att den ser hel ut igen. Bind upp steken med steksnöre så den blir så jämntjock som möjligt. Gnid in med en halverad vitlöksklyfta. Späcka ev. med delade klyftor. Salta 1 tsk salt och peppra ½ tsk och strö över rosmarin.
4. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 62-65 grader för rosastekt kött. Låt vila 15 min innan du skär upp den.