Valnötsbröd
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
2portioner
Två stora limpor
- 750gvetemjöl special
- 200ggrahamsmjöl
- 50gvetekli
- 25gfärsk jäst
- 1mskbrödsirap
- 1mskhonung
- 1tsksalt
- 2mskvalnötsolja
- 300gvalnötskärnor
- 6dlljummet vatten
- vetemjöl att baka ut med
Så lagar du
<b>1.</b> Blanda mjölsorter och vetekli i en skål. Lägg i jäst, honung, brödsirap, salt, valnötsolja och hälften av valnötterna. Häll i vattnet och knåda allt till en smidig deg i minst 10 min.
<b>2.</b> Lägg degen på mjölat bord och sträck och knåda den i 5 min. till. Rulla ihop den till en boll, lägg i skål täckt med blöt handduk el. plast. Låt jäsa på varm plats i minst 1 tim. tills den är 3 ggr så stor.
<b>3.</b> Vält ut degen försiktigt, blanda in resten av valnötterna. Skär degen i 2 delar och forma den till 2 tjocka limpor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Skär diagonala snitt i limporna och skvätt över lite mer valnötsolja. Låt jäsa i 30 min. till. Värm ugnen till 230 grader.
<b>4.</b> Grädda limporna i 30 min. Skvätt över lite mer olja efter 15 min. Ta ut dem när de är guldbruna och låt dem kallna på galler.
<b>Recept: John Burton Race</b>