Valnötsbröd med kvarg

Publicerat:
2016-04-15Tillagningstid:
Ingredienser
Deg
- 500gkallt vatten
- 30gjäst
- 150gsurdeg av råg
- 600gvetemjöl special
- 200gstenmalet rågmjöl
- 40ghonung
- 30golivolja
- 65gkvarg
- 200gvalnötter
- 22gsalt
Kvargfyllning till brödet
- 100gkvarg
- 100gkeso
- 70griven ost
Så lagar du
1. Lös jästen i det kalla vattnet.
2. Tillsätt vetemjöl, surdeg, rågmjöl, honung, olivolja, och knåda ca 10-12 minuter i maskin. Tillsätt sedan valnötter och salt, knåda ytterligare 3 minuter.
3. Låt degen vila i en bunke i ca 1 timme.
4. Stöt ihop degen och låt den vila ytterligare en timme.
5. Blanda kvargfyllningen, platta ut degen och stryk sedan på fyllningen. Gör ett treslag och dela degen i önskad storlek.
6. Vrid sedan runt degstycket och lägg det i en korg eller en smord form.
7. Jäs degen till nästan dubbel storlek.
8. Sätt in bröden i ugnen på 250° och spruta på vatten med en blomspruta.
9. Sänk ugnen till ca 220° och grädda ca 25-45 minuter beroende på brödens storlek och ugnens beskaffenhet. Bröden skall ha en inkråmstemperatur på 98°.