Vaniljhjärtan

Publicerat:
2014-02-10Ingredienser
20portioner
Deg
- 240gvetemjöl
- 200gsmör, normalsaltat
- 50gflorsocker
- 5gvaniljsocker
- 2gsalt
- 1stäggula
Vaniljkräm
- 3dlstandardmjölk
- ½stvaniljstång
- 3stäggulor
- 2mskmaizenamjöl
- 60gströsocker
- 10gsmör
Så lagar du
Deg
1. Blanda smör, florsocker, vaniljsocker samt saltet till en jämn massa.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en slät deg, knåda så lite som möjligt.
3. Platta ut degen på plastfilm och ställ i kylen minst en timme.
4. Kavla ut degen till ca 3 mm och fodra formarna med halva degen. Pressa ut och tryck till i formarna så att det inte är några luftbubblor mellan form och deg.
5. Fyll formarna ¾ med vaniljkräm. Ta den andra utkavlade degen och lägg ovanpå formarna. Tryck ut formen med hjälp av handflatan och ta bort överflödig deg.
6. Skär ett litet jack i degen så att inte vaniljkrämen börjar koka under gräddningen.
7. Gräddas i 200 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna, ta bort formarna och pudra med florsocker.
Tips
Man kan även trycka i en liten bit mandelmassa när man spritsar i vaniljkrämen.
Vaniljkräm
1. Häll mjölken i en kastrull och dela den halva vaniljstången på längden, skrapa ur fröna i mjölken och lägg även i den urskrapade vaniljstången (i höljet sitter massor av smak).
2. Gör ett uppkok och låt mjölk/vanilj blandningen stå och dra i 2 timmar gärna i kylen över natten.
3. Koka upp mjölk/vaniljblandningen igen och ta upp vaniljstången ur mjölk/vaniljblandningen. Vispa ihop äggula, maizena och socker till en slät smet. Tillsätt mjölk/vaniljblandningen i smeten, vispa väl.
4. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten börjar koka.
5. Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen. Häll upp krämen i en burk med lock och ställ den i kylen. Kan förvaras i kylen 3- 4 dagar