Vaniljhjärtan

Publicerat:
2021-05-07Tillagningstid:
Ni känner ju till dammsugaren, mazarinen, chokladbollen, biskvin och kokostoppen. Men visste ni att dessa kära bakverk går under samlingsnamnet bitar i konditoriet. Alla har vi även vår favorit bland dessa bitar, så häng med när vi djupdyker i begreppet och bakar till dessa godsaker.
Ingredienser
15portioner
Mördeg
- 200gflorsocker
- 200gosaltat smör
- 100gägg (ca 2 st)
- 400gvetemjöl
Vaniljkräm
- 500gmjölk
- 5gvaniljstång
- 125gsocker
- 120gäggula
- 40gmajsstärkelse
- 25gsmör
Så lagar du
Mördeg
- I en blandare (med vinge) mixa florsocker och smör till en jämn massa.
- Tillsätt resterande ingredienser och blanda dem till en deg.
- Låt degen vila i kyl i ca 20 minuter.
- Kavla ut mördegen (3 mm) och fodra formarna.
Vaniljkräm
- Koka upp mjölk, socker och vaniljstång.
- Blanda ihop äggula och majsstärkelse.
- Temperera ägguleblandningen med den varma mjölkblandningen.
- Blanda tillbaka allt och koka till 95 grader.
- Rör ned smör och sila.
- Kyl ned.
Montering
- Fodra formarna och fyll med vaniljkrämen.
- Förslut formarna med mer mördeg.
- Se till att pressa kanterna med degen annars så finns risken att vaniljkrämen kan läcka.
- Baka på 180 grader i ca 15 minuter.
- Låt bitarna svalna och vänd dem sedan.
- Pudra med florsocker innan servering.