Vaniljhjärtan med rabarber i långpanna

Publicerat:
2022-04-29Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Rabarber och vanilj är en magisk smakkombination. Här möts de i en enkel, drömgod långpannekaka med smak av rabarberkola. Rabarberpaj och vaniljhjärtan i ett!
Ingredienser
Deg
- 250gSmör
- 5dlVetemjöl
- 1,5dlSocker
- 1mskVaniljsocker
- 2tskBakpulver
Rabarberkola
- 2-3stStjälkar rabarber, skivad
- 0,5dlLjus sirap
- 2tskKanel eller kardemumma
- 3mskPotatismjöl
- 3mskKallt vatten
Vaniljfyllning
- 2dlCrème fraiche
- 1dlKvarg
- 2stÄgg
- 1stÄggula
- 1,5dlStrösocker
- 1mskVaniljsocker
Till servering
- Servera som den är eller med vaniljglass.
Så lagar du
Receptet ska lagas i en långpanna. Blir ca 25st.
Rabarber
- Börja med att koka upp rabarber, kanel och sirap. Vispa ut potatismjölet i vatten, rör ner i rabarbergrytan under omrörning. Låt koka upp tills det tjocknar. Låt svalna, ställ i kyl.
Deg
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme eller 180 grader varmluft.
- Blanda ihop de torra ingredienserna, tillsätt smöret i tärningar. Arbeta ihop till en jämn deg.
- Tryck ut hälften av degen i en bakpappersklädd långpanna ca 20x25 cm.
Vaniljfyllning
- Vispa ihop samtliga ingredienser och häll blandningen på botten.
- Klicka på rabarber och strö resten av degen ovanpå som en smulpaj.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stannat men är något dallrig, det tar cirka 40 minuter. Ugnsvärme och temperatur på ingredienserna kan variera så anpassa tiden efter din ugn.
- Låt svalna, ställ i kyl och skär i bitar. Lägg bitarna i formar. Kakan går bra att frysa.