Vaniljparfait med varma körsbär

Publicerat:

Ingredienser

6portioner

parfaiten

  • 50g
    strösocker
  • 2msk
    vatten
  • 3st
    äggulor
  • 1,5dl
    vispgrädde
  • 2st
    vaniljstänger

körsbärssåsen

  • 600g
    körsbär
  • 50g
    strösocker
  • 1dl
    vatten
  • 1msk
    kirschwasser eller körsbärslikör
  • 1msk
    florsocker

Så lagar du

1. Koka sockret och vattnet i en kastrull i 2 min., dra bort från värmen. Vispa upp äggen med elvisp. Häll i sockerlagen och fortsätt vispa tills smeten har blivit tre gånger större.

2.

Häll upp grädden i en skål, skrapa ner vaniljfröna i den. Spara själva vaniljstängerna. Vispa grädden rätt hårt, vänd sen ner äggsmeten i grädden. Häll upp i 6 små formar och frys in i 4 timmar.

3.

Koka upp körsbären, vaniljstängerna, sockret och vattnet. Dra ner värmen och låt sjuda i ca 5 min. Skumma av. Blanda kirschwasser (eller likör) med majsstärkelsen och rör ner i körsbären. Koka upp körsbären igen och häll upp i en skål. Ta bort vaniljstängerna.

4.

Ta parfaitformarna ur frysen, doppa varje form i hett vatten och lossa runt om med en knivspets. Stjälp upp parfaiterna på 6 desserttallrikar. Skeda upp körsbärssåsen runt varje parfait. Lägg 2-3 körsbär överst. Sikta florsocker över och servera genast.

Kock: Lugna kocken, John Burton Race

Dela det här receptet med dina vänner!