Vaniljparfait med varma körsbär
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
parfaiten
- 50gströsocker
- 2mskvatten
- 3stäggulor
- 1,5dlvispgrädde
- 2stvaniljstänger
körsbärssåsen
- 600gkörsbär
- 50gströsocker
- 1dlvatten
- 1mskkirschwasser eller körsbärslikör
- 1mskflorsocker
Så lagar du
1. Koka sockret och vattnet i en kastrull i 2 min., dra bort från värmen. Vispa upp äggen med elvisp. Häll i sockerlagen och fortsätt vispa tills smeten har blivit tre gånger större.
2.
Häll upp grädden i en skål, skrapa ner vaniljfröna i den. Spara själva vaniljstängerna. Vispa grädden rätt hårt, vänd sen ner äggsmeten i grädden. Häll upp i 6 små formar och frys in i 4 timmar.
3.
Koka upp körsbären, vaniljstängerna, sockret och vattnet. Dra ner värmen och låt sjuda i ca 5 min. Skumma av. Blanda kirschwasser (eller likör) med majsstärkelsen och rör ner i körsbären. Koka upp körsbären igen och häll upp i en skål. Ta bort vaniljstängerna.
4.
Ta parfaitformarna ur frysen, doppa varje form i hett vatten och lossa runt om med en knivspets. Stjälp upp parfaiterna på 6 desserttallrikar. Skeda upp körsbärssåsen runt varje parfait. Lägg 2-3 körsbär överst. Sikta florsocker över och servera genast.
Kock: Lugna kocken, John Burton Race