Ingredienser
4portioner
- 3-4schalottenlökar
- 2mskolivolja
- 2hönsbuljongtärningar
- 750ggröna ärter
- ca 1literkokande vatten
- salt, peppar
Till garnering:
- sockerärtskott
Till servering:
- smördegs- och oststänger
Så lagar du
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan utan att ta färg ca 3 minuter. Smula ner buljongtärningarna och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt ärterna och fräs under omrörning 1 minut. Tillsätt hälften av vattnet och ge soppan ett uppkok.
Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock ca 2 minuter. Mixa soppan slät, använd stavmixer eller mixer. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp och smaka av.
Fördela soppan i skålar. Garnera med sockerärtskott.
(Tips: Rör en skvätt prosecco eller champagne i soppan innan den garneras med sockerärtskott. Servera soppan i shotsglas som en liten bufférätt)
Knapriga oststänger med krämig soppa är en enkel och trevlig sätt att inleda middagen med - se recept nedan.