Vårig laxsallad med salsa verde

Publicerat:
2019-04-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Sallad
- 1kgdelikatesspotatis
- 150gparmesan, grovt riven
- 250gsockerärtor
- 1knippa(or)rädisor
Vinägrett
- 1dlolivolja
- 1stcitron, skal och saft
- 1mskflytande honung
- 1mskdijonsenap
- flingsalt och svartpeppar
Halstrad lax
- 750glax
- salt och peppar
- 3mskcitronsaft, fäskpressad
- 1mskolivolja
- 2msksmör
- 4klyfta(or)vitlök, finhackade
- 4mskbladpersilja, finhackad
- 1nypa(or)chiliflingor
Salsa verde
- 50ggröna blad – spenat, basilika. Pröva gärna att blanda upp med förvällda nässlor
- 2mskrostade pinjenötter
- 1klyfta(or)vitlök
- 2stsardellfiléer
- 1mskkapris
- 1mskvitvinsvinäger
- ½dlolivolja
Friterad kapris
- 2dlolivolja
- 3mskkapris
Så lagar du
1. Koka potatisen i saltat vatten. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten. Blanda med den nykokta potatisen och låt stå. Koka sockerärtorna i 2- 3 minuter och blanda ner med potatisen. Skär rädisor i skivor och halvera tomaterna. Blanda ner i salladen när potatisen svalnat något.
2. Gör salsa verde: Mortla alla ingredienserna till salsa verde utom olivoljan tills du har en slät röra. Blanda ner olivoljan och smaka av med salt och peppar.
3. Fritera kaprisen i en stekpanna i het olivolja tills den blir krispig. Låt rinna av på ett hushållspapper.
4. Torka laxen och skär i lagom stora portionsbitar. Salta och peppra. Häll på cirka en tredjedel av citronen.
5. Stek laxen i olivolja på hög värme. Först på ena sidan i cirka 3 – 4 minuter eller tills den fått färg och sedan ett par minuter på andra sidan.
6. Tillsätt smör, finhackad vitlök och finhackad persilja i stekpannan och häll i resten av citronen. Låt laxen steka i ytterligare några minuter.
7. Lägg upp potatissallad på tallrik. Lägg på en laxbit och toppa med salsa verde. Strö över lite friterad kapris och riven parmesan.