Ingredienser
8portioner
- ½litervaniljglass
Digestivecrumble
- ½dlsocker
- ½dlmjöl
- 70gsmör
- 200gdigestivekex
- ½tskbakpulver
- 1tskmald kardemumma
Vaniljrabarber
- 4strabarberstjälkar
- 5dlsocker
- 5dlvatten
- 1stvaniljstång
- 1stcitronskal
Jordgubbssås
- 4 dlsockerlag (sockerlagen du kokade till rabarbern)
- 250gfrysta jordgubbar
Vaniljsockerkaka
- 2stägg
- 2dlsocker
- 2dlmjöl
- 1½ tskbakpulver
- 1mskvaniljsocker
- rivet skal från ½ citron
- 35gsmör (osaltat)
- 1dlmjölk
Så lagar du
Digestivecrumble
Mixa kexen i en matberedare tills du får det riktigt smuligt. Blanda med resterande ingredienser, smula ut på plåt och baka i 180 c ca 10 min.
Vaniljrabarber
Koka upp socker, vatten, vaniljstång och citronskal till en lag. Stoppa i rabarberna, sätt på lock och låt stå tills dom blir mjuka, man får känna lite då och då, men tar ca 15 min.
Spara lagen du kokat.
Jordgubbssås
Mixa med en stavmixer och sila så att du får en len supergod sås.
Vaniljsockerkaka
Smält smöret, vispa ägg och socker fluffigt. Ha sedan i citronskal och dom torra ingredienserna och lite i taget av mjölken, blanda tills du får en slät smet, sist i med smör.
Smörj en sockerkaksform med smör och häll i smeten och baka. Gör stickprov och kolla innan du tar ut.
Montering
Smula lite crumble i mitten av tallriken. Lägg en kula vaniljglass på. Riv ut tussar från kakan och doppa i såsen så att dom blir saftiga och lägg på tallrik. Dekorera med rabarber och jordgubbar och sist på med lite sås.