Ingredienser
5 - 8portioner
- 2dltorkade nypon (finns i hälsokostbutiker)
- skal från 1 citron
- 1litervatten
- ½ stvaniljstång
- 2-4 mskråsocker
Så lagar du
1. Lägg nyponen i blöt i några minuter. Riv det yttersta av skalet från citronen. Häll upp hälften av vattnet i en kastrull, lägg i nyponen, citronskalen och den halva uppslitsade vaniljstången. Låt det koka upp och puttra på svag värme i cirka 15 minuter eller tills nyponen mjuknat.
2. Ta ut vaniljstången. Häll över nyponen i en skål och mixa nyponen med en stavmixer.
3. Häll resten av vattnet i kastrullen och lägg i socker. Koka upp till en sockerlag. Sila nyponen genom en nätsil och lägg i den varma sockerlagen. Vispa ihop. Drick nypondrycken varm.
Tips! Du kan också reda nypondrycken med 1 matsked potatismjöl till en tjockare nyponsoppa och äta den med sked med vispgrädde och rostad flagad mandel på toppen! Sommartid brygger du te på de torkade nyponen och gör iste med citron eller lime i.