Varma mackor med kantarellstuvning och mustig ölpicklad lök

Publicerat:
2022-08-15Tillagningstid:
Vi hyllar 80-talets varma smörgåsar och serverar dem i en helt ny tappning!
Ingredienser
6portioner
- ca 1literkantareller (eller trattkantareller)
- 3msksmör
- 2mskvetemjöl
- 1stschalottenlök (stor, finhackad)
- 1klyfta(or)vitlök (finhackad)
- 0,5stmild röd chilli (finhackad)
- 2dlgrädde
- 1dlcrème fraiche
- 0,5dlmörkt öl (samma som löken picklas i)
- några droppar soja
- 6skiva(or)surdegsbröd
- 1paketbacon (ca 140 g)
- ca 150griven lagrad ost
- ölpicklad löktrio
- persilja till garnering
Så lagar du
- Strimla och knaperstek bacon.
- Rensa och grovhacka svampen och låt den torrsteka i en panna tills den släppt all vätska. (Tips – stek gärna svampen i samma panna som du stekte bacon i.)
- Tillsätt smöret och fräs sedan också löken, vitlöken och chilin med den hackade svampen.
- Strö över mjölet och rör om. Tillsätt öl, grädde och crème fraiche lite i taget.
- Låt puttra 10–15 minuter och smaka av med soja, salt och peppar.
- Bre ett tjockt lager smör på brödskivorna och rosta dem på bakplåtspapper i ugnen.
- Ta ut det rostade brödet och klicka på kantarellstuvning och toppa med riven ost.
- Gratinera i ugnen på 220 grader ca 10 min tills osten smält och fått lite färg.
- Ta ut mackorna, lägg dem på ett fint fat och toppa med den picklade rödlöken, knaperstekt bacon och hackad persilja.
Servera med en kopp kvällste eller ett glas av samma öl du använt i löklagen och stuvningen.