Varmrökt lax med äppelsmak, serveras med en potatis-äppelsallad med riven pepparrot

Ingredienser

4 - 6portioner

Grill: klotgrill

    Grillmetod: 50/50 grillning

      Extra köksutrustning: 1-2 dl rökträ äpple, röklåda, 10 små briketter

      • 800 g
        lax med skinn
      • 1/2 dl
        koncentrerad äppelsaft
      • 400 g
        kokt färsk potatis
      • 2st
        äpplen
      • ½dl
        citronsaft
      • 1dl
        turkisk yoghurt
      • 2msk
        riven pepparrot
      • 1knippa(or)
        gräslök

      salt

        Så lagar du

        1. Blöt lägg rökträt i äppelsaften, låt dra i ca 30 minuter.

        2. Värm upp grillen till 70°.

        3. Putsa laxen fri från senor samt ta bort benen med hjälp av en tång, gnid in salt på laxen, lägg den på skinnsidan nedåt samt på den sidan av grillen som inte har briketter.

        4. Lägg i rökträ på briketterna.

        5. Rök i ca 1 timma tills att laxen har en kärntemperatur på 45°.

        6. Klyfta ner potatisen i mindre bitar, skala och riv äpplet, finhacka gräslöken.

        7. Blanda ner potatis, äpple, gräslök, pepparrot i yoghurten samt tillsätt citronsaften. Smaka av med salt.

        Dela det här receptet med dina vänner!