Varmrökt lax med äppelsmak, serveras med en potatis-äppelsallad med riven pepparrot
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4 - 6portioner
Grill: klotgrill
Grillmetod: 50/50 grillning
Extra köksutrustning: 1-2 dl rökträ äpple, röklåda, 10 små briketter
- 800 glax med skinn
- 1/2 dlkoncentrerad äppelsaft
- 400 gkokt färsk potatis
- 2stäpplen
- ½dlcitronsaft
- 1dlturkisk yoghurt
- 2mskriven pepparrot
- 1knippa(or)gräslök
salt
Så lagar du
1. Blöt lägg rökträt i äppelsaften, låt dra i ca 30 minuter.
2. Värm upp grillen till 70°.
3. Putsa laxen fri från senor samt ta bort benen med hjälp av en tång, gnid in salt på laxen, lägg den på skinnsidan nedåt samt på den sidan av grillen som inte har briketter.
4. Lägg i rökträ på briketterna.
5. Rök i ca 1 timma tills att laxen har en kärntemperatur på 45°.
6. Klyfta ner potatisen i mindre bitar, skala och riv äpplet, finhacka gräslöken.
7. Blanda ner potatis, äpple, gräslök, pepparrot i yoghurten samt tillsätt citronsaften. Smaka av med salt.