Varmrökt laxhuvud

Publicerat:
2018-02-27Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4stlaxhuvuden
- alspån till rökning
- 1dlsalt
- 1litervatten
- skalet av 1 citron
- 4stora potatisar
- 1dlgrädde
- ½dlfinriven pepparrot
- 2dlgräddfil
- skalet av 1 citron
Så lagar du
1. Låt gräddfilen rinna av .
2. Blanda salt, citronskal och vatten.
3. Rimma välrensade laxhuvud i 30 min.
4. Tag upp och torka av noga. Låt torka på bänken i minst en timme.
5. Vik in potatis med lite havsalt i aluminiumfolie.
6. Skrapa ihop glöden i mitten av grillen och baka potatisarna bredvid glöden i ca. 1h. Vänd och byt plats på potatisarna med jämna mellanrum. Det går även bra att baka potatisen i ugn.
7. Lägg tunt med rökspån i liten röklåda eller kastrull på grillgallret.
8. Lägg laxhuvuden på gallret när det börjar bli rökbildning och fyll på kastrullen med spån. Lägg på grillens lock, stäng spjället och varmrök i ca. 20 min.
9. Vik in huvudena i tidningspapper eller smörpapper och låt mogna ca 10 min innan servering.
10. Vispa grädden hårt.
11. Rör i välavrunnen gräddfil, pepparrot, citronskal och salt.
12. Servera potatis med grädde och garnera med krasse eller andra örter. Ät direkt ur varma fiskhuvud.
Tips
Använd huvud av 6-7 kgs laxar för att få bra mängd fiskkött. Det brukar gå bra att beställa fiskhuvuden direkt av fiskhandlaren eller i fiskdisken. Blöt på alspånen en aning för bättre rökutveckling i grillen
Laxhuvudena är godare ljumma än helt varma och minst lika goda kalla.