Västerbottenostgratinerade gäddfärsqueneller med smörslungade primörer

Västerbottenostgratinerade gäddfärsqueneller med smörslungade primörer

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    gäddfilé
  • 3dl
    vispgrädde
  • 1dl
    mjölk
  • 1
    ägg
  • 3msk
    salt

Vitvinssås:

  • 1
    finhackad schalottenlök
  • 1msk
    smör
  • 2dl
    fiskfond ej koncentrat
  • 1dl
    torrt vin
  • 2dl
    grädde
  • 1msk
    maizena utspädd med 2 msk vatten
  • salt och nymalen vitpeppar

Till gratinering:

  • 50g
    riven Västerbottenost
  • 1dl
    vispad grädde

Så lagar du

1. Dela fisken i mindre bitar samt rensa bort ev fiskben.

2. Mixa fisken tillsammans med 1 msk salt, lägg i matberedare. Häll i grädden och mjölk. Kör till en slät färs.

3. Koka upp vatten och 2 msk salt i en vid kastrull. Forma färsen med vattensköljda händer till 12 queneller. Lägg ner dem i det heta vattnet, en och en med hjälp av en matsked, och sjud under lock cirka 8-10 minuter.

4. Lyft upp och låt rinna av i ett hålbläck. Lägg sedan quenellerna i en ugnssäker form.

Vitvinssås

1. Fräs löken i smöret i någon minut utan att ta färg.

2. Slå på vinet och fiskfonden. Låt koka ihop i ca 5 minuter på medelhög värme.

3. Häll på grädden och låt koka upp, slå i maizenan, koka upp.

4. Sila såsen.

5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Till gratinering

1. Vänd ner den rivna osten i den vispade grädden

Upplägg:

1. Sätt ugnen på 200 grader överdel/grill.

2. Slå vitvinssåsen över quenellerna.

3. Fördela ostgrädden över formen.

4. Gratinera i ugn ca 8-10 minuter till den är gyllenbrun.

5. Servera med säsongens kokta primörer slungade i smör.

Dela det här receptet med dina vänner!