Västerbottenostgratinerade gäddfärsqueneller med smörslungade primörer

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 600ggäddfilé
- 3dlvispgrädde
- 1dlmjölk
- 1ägg
- 3msksalt
Vitvinssås:
- 1finhackad schalottenlök
- 1msksmör
- 2dlfiskfond ej koncentrat
- 1dltorrt vin
- 2dlgrädde
- 1mskmaizena utspädd med 2 msk vatten
- salt och nymalen vitpeppar
Till gratinering:
- 50griven Västerbottenost
- 1dlvispad grädde
Så lagar du
1. Dela fisken i mindre bitar samt rensa bort ev fiskben.
2. Mixa fisken tillsammans med 1 msk salt, lägg i matberedare. Häll i grädden och mjölk. Kör till en slät färs.
3. Koka upp vatten och 2 msk salt i en vid kastrull. Forma färsen med vattensköljda händer till 12 queneller. Lägg ner dem i det heta vattnet, en och en med hjälp av en matsked, och sjud under lock cirka 8-10 minuter.
4. Lyft upp och låt rinna av i ett hålbläck. Lägg sedan quenellerna i en ugnssäker form.
Vitvinssås
1. Fräs löken i smöret i någon minut utan att ta färg.
2. Slå på vinet och fiskfonden. Låt koka ihop i ca 5 minuter på medelhög värme.
3. Häll på grädden och låt koka upp, slå i maizenan, koka upp.
4. Sila såsen.
5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Till gratinering
1. Vänd ner den rivna osten i den vispade grädden
Upplägg:
1. Sätt ugnen på 200 grader överdel/grill.
2. Slå vitvinssåsen över quenellerna.
3. Fördela ostgrädden över formen.
4. Gratinera i ugn ca 8-10 minuter till den är gyllenbrun.
5. Servera med säsongens kokta primörer slungade i smör.