Västerbottenpaj mini

Publicerat:
2016-08-01Tillagningstid:
Ingredienser
20portioner
- 2dlvetemjöl
- 1,5 dldinkelmjöl
- 1/2 dlsesamfrön+1/2 dl till garnering
- 75gkallt smör, i bitar
- ½tsksalt
- 1dlcrème fraiche
- 1 mskkallt vatten
Fyllning
- 3stägg
- 2dlgrädde
- 1tsksalt
- ½tskvitpeppar
- 200gVästerbottensost, riven
- 100glöjrom
- 1dlcrème fraiche
- 1sthackad röd lök
Så lagar du
Du behöver: 20 små pajformar eller mazarinformar, 4-5 cm.
1. Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla ut på mjölat bakbord, ca 5 mm tjock.
2. Ta ut ca 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas. Degbitarna ska vara lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter.
3. Gör fyllningen under tiden: Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Sätt ugnen på 225 C. Fyll pajskalen med ost, häll äggstanningen ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter, de är klara när ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.
4. Servera som de är eller med löjrom, crème fraiche och lök.