Smördegspaj med västerbottensost och spenat

Publicerat:
2018-03-21Tillagningstid:
Ingredienser
- 450gfryst bladspenat
- 400gfrysta smördegsplattor
- 1gul lök
- 2mskolivolja
- 150griven västerbottensost
- 3ägg
- 2krmsalt
- nymald svartpeppar
- picklad rödlök
- 3röda lökar
- ½dlättikssprit 12%
- 1dlströsocker
- 1½dlvatten
Till servering
- kallrökt eller gravad lax
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tina spenaten och smördegen.
3. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Krama ur spenaten och låt den fräsa med löken. Fräs tills all vätska kokat bort.
4. Låt svalna något och tillsätt osten och sedan äggen. Smaka av med salt och peppar.
5. Kavla ut smördegsplattorna på längden till cirka 27 centimeter. Skär 3 kvadrater av varje platta. Tryck ner dem i engångsformar i aluminium men låt hörnen hänga över kanten.
6. Fördela spenatfyllningen i dem.
7. Grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter tills degen fått fin färg och fyllningen stannat. Garnera gärna med picklad rödlök. Servera som grön rätt gärna tillsammans med rökt eller gravad lax.
Picklad rödlök
1. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Lägg dem i en glasburk.
2. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken och låt svalna. Låt sedan stå minst 1 timme. Förvara i kyl.