Västerbottenspanerad lax

Ingredienser

4portioner

  • 4bit(ar)
    skinn- och benfri laxfilé
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    vitpeppar
  • 3msk
    vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • 150 g
    västerbottensost
  • 1msk
    smör

Potatissallad

  • 600g
    färskpotatis
  • 200g
    grön sparris
  • 200g
    sockerbönor eller sockerärter
  • 1msk
    smör
  • 1dl
    dill
  • 1/2tsk
    salt

Romsås

  • 3dl
    gräddfil
  • 150g
    löjrom eller annan rom
  • 1dl
    gräslök
  • 1krm
    salt
  • 1/2krm
    peppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på sparrisen och skär den bitar. Koka sparrisstjälkarna ca 2 min, lägg i knopparna och koka ytterligare 1 min och lägg sist i sockerbönorna ca 1 min. Spola av grönsakerna i kallt vatten. Förbered under tiden sås och lax.

2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av om det behövs salt och peppar.

3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra runt om. Vänd bitarna runt om i vetemjöl, sedan i ägg och sist med riven ost. Hetta upp smör i en panna med släpp-lättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor. Hit kan förberedas. Laxen kan också stekas helt klar i pannan.

4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller kallnad.

5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och smaka av med salt.

6. Lägg upp och servera på varma tallrikar.

Dela det här receptet med dina vänner!