Ingredienser
4portioner
- 4bit(ar)skinn- och benfri laxfilé
- 1tsksalt
- 1krmvitpeppar
- 3mskvetemjöl
- 1stägg
- 150 gvästerbottensost
- 1msksmör
Potatissallad
- 600gfärskpotatis
- 200ggrön sparris
- 200gsockerbönor eller sockerärter
- 1msksmör
- 1dldill
- 1/2tsksalt
Romsås
- 3dlgräddfil
- 150glöjrom eller annan rom
- 1dlgräslök
- 1krmsalt
- 1/2krmpeppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på sparrisen och skär den bitar. Koka sparrisstjälkarna ca 2 min, lägg i knopparna och koka ytterligare 1 min och lägg sist i sockerbönorna ca 1 min. Spola av grönsakerna i kallt vatten. Förbered under tiden sås och lax.
2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av om det behövs salt och peppar.
3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra runt om. Vänd bitarna runt om i vetemjöl, sedan i ägg och sist med riven ost. Hetta upp smör i en panna med släpp-lättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor. Hit kan förberedas. Laxen kan också stekas helt klar i pannan.
4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller kallnad.
5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och smaka av med salt.
6. Lägg upp och servera på varma tallrikar.