Västerbottensstekt aubergine med ljummen linssallad

Västerbottensstekt aubergine med ljummen linssallad

Ingredienser

4portioner

  • ca 600g
    aubergine
  • 1 1/2tsk
    salt

vetemjöl

  • 2st
    ägg
  • 150g
    riven västerbottensost

Linssallad:

  • 2dl
    puylinser
  • 5dl
    kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 200 g
    kålrot
  • 1st
    stor morot
  • 1st
    gul lök
  • 1msk
    olivolja
  • 1st
    äpple

salt och nymald svartpeppar

    Dressing:

    • 2tsk
      dijonsenap
    • 1msk
      vinäger
    • 2msk
      olivolja

    Så lagar du

    1. Skiva auberginen och lägg dem på ett djupt fat eller bricka. Salta mellan varven och lägg på en tyngd. Låt stå minst 30 minuter.

    2. Koka linserna i buljongen ca 15–30 minuter. Den kortare tiden för blötlagda linser, provsmaka att de är lagom mjuka.

    3. Skala och tärna under tiden morot och kålrot. Finhacka löken. Fräs alltsammans mjukt i olivolja. Häll av de kokta linserna och blanda ner dem i fräset. Tärna äpplet. Blanda samman dressingen och häll den över äppelbitarna. Blanda ner det i linsröran. Smaka av med salt och peppar.

    4. Pressa ur vätskan och torka aubergineskivorna väl. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i den rivna osten. Stek skivorna i olivolja på medelvärme några minuter på var sida tills de fått fin färg.

    5. Servera linssalladen ljummen eller kall med de stekta aubergineskivorna. Värm aubergineskivorna i ugnen om de hunnit kallna.

    Dela det här receptet med dina vänner!