Vegansk tomat- och bönsås med fullkornspasta

Publicerat:
2015-10-21Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Tomat- och bönsås
- 2dlvita bönor (canellini)
- 2stmorötter
- 1stgul lök
- 1stgrön paprika
- 5stvitlöksklyftor, skalade
- 100golivolja
- 1tskoregano, torkad
- 1tskpersilja, torkad
- 3mskrödvinsvinäger
- 400gtomatkross
- havssalt och svartpeppar
Gurksallad
- 50gvalnötter
- 200gmorot
- 1stcitron
- 2mskolivolja
- 200ggurka
Dessutom
- 400gfullkornspasta (ej spaghetti)
- 2stblad grönkål
- salt och lite extra olivolja
Så lagar du
1. Blötlägg bönorna kvällen innan.
2. Sila bort vattnet och skölj de ordentligt. Lägg i en matberedare och mixa med pulsen tills de är minst hälften så stora. Lägg bönorna i en liten skål. Mixa 2 st morötter, gul lök, grön paprika och vitlök i matberedaren till små smulor.
3. Fräs de mixade grönsakerna i en kastrull i olivolja på stark värme. Tillsätt de torra örterna och havssaltet och fräs i 1 minut till. Tillsätt vinägern, rör om, och låt nästan koka torrt. Tillsätt tomatkrossen, de mixade bönorna och ca 4 dl vatten. Rör om igen, lägg på lock och sänk värmen till medelstark.
4. Låt koka i 30 minuter och rör om då och då så att det inte bränner. Kontrollera att bönorna är mjuka när tiden gått. Annars koka längre tills de är helt mjuka. Smaksätt med havssalt och svartpeppar ur kvarnen.
5. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
6. Gurksallad: Mixa morot, valnötter, citronsaft, citronskal och olivolja i mixern till en grynig massa. Riv gurkan på grova sidan på rivjärnet. Blanda morot och gurka och smaksätt med havssalt och svartpeppar.
7. Hacka grönkålen grovt och blanda med en nypa salt och lite olivolja.
Servering
Lägg upp den varma pastan i ett stort fat, ös över hela tomatsåsen och servera salladen i en skål bredvid. Toppa pastan med grönkålen.