Vegetarisk Bamje

Publicerat:
2021-01-11Ingredienser
- 500 gokra, färsk eller frusen - går lika bra
- 2 stgula lökar
- 3mskolivolja
- 2klyfta(or)vitlök
- 1knippa(or)färsk koriander (ca 1 dl hackad)
- 3sttomater
- 1litervatten
- 1stgrön chili
- 1stbuljongtärning, vegetarisk
- 1/2stcitron
- efter smaksalt
- efter smakpeppar
Så lagar du
1. Använder du färsk okra tar du bort stjälken och torkar den sedan. Fryst okra behöver du inte göra något med, men tvätta den gärna i kallt vatten och låt rinna av i en sil eller durkslag. Låt den självtorka efteråt. Är okran stora så kan du dela dem på mitten.
2. Skär löken i grova bitar och finhacka vitlöken.
3. Hetta upp i olivolja i en gryta och fräs gullöken 1-2 minuter. Blanda ned okran och fräs lite till, ca 3-4 minuter tills de blir gyllene och mjuka.
4. Skär färska tomater i bitar och tillsätt dem i grytan.
5. Skala och pressa vitlök och stek separat i olivolja tillsammans med hackad koriander och blanda sedan ned i grytan.
6. Hacka chilin. Tillsätt dem och stek ca 2-3 minuter. Var försiktig när du rör så att okran inte går sönder.
7. Häll på vatten, buljong och kryddor. Pressa ned saften från citronen.
8. Låt grytan puttra ca 20 minuter.
Servering
Strö lite nymald svartpeppar över alltihop och servera med kokt ris.