Vegetarisk kebab på svampkluster

Publicerat:
2020-10-27Ingredienser
4portioner
Grillad svamp
- 1stort champinjonkluster eller 3 portabellosvampar
- 2dlhonungsglaze (se separat recept)
- 1litervatten
- ½dlsalt
Tuttulbröd
- 10gjäst
- 50gsmör eller olja
- 2½dlmjölk eller växtbaserad mjölk
- 3mskhonung
- 1mskbibröd
- 2tsksalt
- 200grågsikt
- 300gekologiskt vetemjöl
- 5dlvetemjöl
- 300gkokt potatis
”Pepperoni” på zucchini
- 5zucchinistjälkar
- 1dlpepperonispad från uppätna pepperonis
Åkerbönsyoghurt
- 1literåkerbönsmjölk
- 1dlnaturell yoghurt, växtbaserad går bra!
Åkerbönsyoghurt med färsk vitlök
- 2dlåkerbönsyoghurt
- 1färsk vitlök, solo
- salt och svartpeppar
Stark kebabsås
- 5tomater
- 1tsksocker
- 1tsksalt
- 1-2tskchilisås, stark, t ex Carolina reaper
- 1färsk gul lök, finhackad
- svartpeppar
Höstärtshummus
- 250ghöstärta, kokt
- 1tskspiskummin
- ½dlrapsolja
- salt och svartpeppar
- spad från koket av ärtorna
Till servering
- grillad zucchini (se separat recept)
- 50gblandade blad och sallad, t ex rädisblad, broccoliblad, kirskål, ruccola
Så lagar du
Grillad svamp
1. Blanda salt och vatten. Lägg ner svampen och låt den rimma i 30 minuter. Lyft och låt rinna av.
2. Sätt igång grillen och låt briketter ligga som en ring i klotgrillen. Om du har tillgång till en tripod så bind upp svampen på spett och häng över grillen på en distans av 20 cm.
3. Det går bra att ställa svampen i mitten på gallret men var försiktig så den inte bränns.
4. När svamparna börjar krympa och mörkna så börja pensla med glaze. Vänd runt svampen hela tiden så det får jämn värme från alla håll. Fortsätt pensla tills svampen krympt ordentligt och nästan all vätska är försvunnen.
5. Skiva till servering.
Tuttulbröd
Traditionellt så steker man detta bröd i stekpanna. Men till detta recept bakar vi brödet som pitabröd.
1. Värm mjölk och smör till fingervarmt. Smula i jästen och rör om.
2. Lös upp honung, salt och bibröd i degvätskan. Tillsätt rågsikt och 300 g vetemjöl. Blanda till en kladdig deg i en matberedare.
3. Låt jäsa i bunken i minst 2 timmar under handduk. Tillsätt potatis och 5 dl vetemjöl och körförsiktigt i blandare eller matberedare.
4. Stjälp upp degen och rulla ut korvar. Dela i 100 g stora degklumpar. Låt dessa jäsa i kyl i minst 6 timmar, helst 12 timmar.
5. Tag ut och kavla försiktigt någorlunda runda.
6. Värm ugnen till 250 grader. Lägg utkavlad deg på en silikonmatta eller bakplåtspapper. Baka sedan i cirka 4-6 minuter tills fin färg och uppblåsta bullar.
7. Tag ut och dela på diagonalen så man får två båtar att fylla med godsaker.
”Pepperoni” på zucchini
1. Skrapa stjälkarna på utsidan med kniv för att få bort det sträva. Strimla fint med kniv.
2. Doppa i kokande vatten. Lägg sedan direkt ned i pepperonispad.
3. Spetsa eventuellt med lite chilisås , t ex Carolina reaper.
Åkerbönsyoghurt
1. Blanda yoghurt och mjölk och låt stå i rumstemperatur i 48 timmar. Ställ sedan i kyl.
Du kan använda samma recept med annan växtbaserad dryck, som sojamjölk eller havremjölk. Vill du att yoghurten ska bli klar fortare kan du värma mjölken till 37 grader innan du tillsätter yoghurt, låt sedan stå så varmt som möjligt, men max 37 grader (t ex nära ett element).
Åkerbönsyoghurt med färsk vitlök
Finhacka vitlöken och blanda med yoghurt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Stark kebabsås
1. Riv tomaten och blanda med lök i en sil, så att överflödig vätska rinner av.
2. Smaka av med salt, socker och svartpeppar.
3. Låt tomatvattnet rinna tills tomatröran är lite fastare i konsistens.
4. Smaka av med chilisås till lagom hetta.
Höstärtshummus
Mixa höstärta med spiskummin, rapsolja, salt och svartpeppar till en slät len kräm. Tillsätt spad för att få den lite lösare.
Servering
Varva alla ingredienser i tuttulbrödet och servera direkt.