Vegetarisk saffransgryta med couscous

Ingredienser
4 - 6portioner
- 1gul lök
- 4vitlöksklyftor
- 3mskolja
- 1gsaffran
- 1msktomatpuré
- 1tskgurkmeja
- 1tskspiskummin
- 1tskpaprikapulver
- 1tsktorkad mynta
- 4kvist(ar)bladpersilja
- 2tsksalt
- peppar
- 6dlvatten
- 1habanero
- 1msksweet chili
- 300gkokta kikärter
- 4morötter
- 4potatisar
- 2sötpotatisar
- 1zucchini
Couscous
- 2 ½dlcouscous
- 1 ½msksmält smör eller olivolja
- ca 3 ½dlvatten, eller följ anvisning på förpackningen
- ½tsksalt
- ½tskgurkmeja
- ½dlrussin
Så lagar du
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Häll olja i en stor kastrull, lägg i löken. Fräs lök och vitlök på högsta värme några minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
- Häll i saffran och rör om. Lägg i tomatpurén och rör om. Tillsätt alla andra kryddor och rör om. Smaka av med salt och lägg i persiljan.
- Häll i vattnet, låt koka upp och sänk sedan till medelvärme. Lägg i habaneron eller valfri chilisort, samt sweet chili. Rör om och smaka av om det behövs mer av salt, peppar eller annan krydda enligt önskemål.
- Låt grytan puttra under lock på låg värme 30 minuter.
- Om du använder kikärter på burk, skölj dem. Häll kikärterna i grytan.
- Skala och skölj morötter, sötpotatis och potatis. Slanta morötterna (inte för tunna skivor). Dela potatis och sötpotatis i mindre bitar. Skölj zucchinin och skär den i tärningar.
- Lägg alla grönsaker i grytan och koka ytterligare 10 minuter under lock på svag värme. Grytan är klar när grönsakerna börjar bli mjuka (de ska inte vara överkokta).
- Under tiden grytan kokar färdigt, laga couscous. Blanda couscous med smält smör och lite salt. Blanda med händerna och rör om tills smöret eller oljan och couscousen har blandats. Välj sedan ett av följande tillagningssätt:
Micro: Lägg couscousen i en skål, häll över 5 msk vatten och lös upp gurkmejan i vattnet. Täck skålen och micra 2 minuter.
Spis: Koka upp 2 dl hett vatten, lös upp gurkmejan i vattnet, häll över couscousen, täck med ett lock och låt stå 4 minuter.
- Vid båda tillagningssätten ska du använda en gaffel för att luckra upp couscousen, använd eventuellt händerna om den klumpar ihop sig.
- Blanda i russinen i couscousen när den är färdig. Servera grytan i en separat skål.