Vetedeg till kanelbullar och semlor

Publicerat:
2017-08-29Ingredienser
20portioner
Vetedeg
- 50gjäst
- 2dlsocker
- 5dlkallt vatten
- 1mskkardemummakärnor, grovt krossade
- 2ägg
- 1kgekologiskt vetemjöl special, ca 17,5 dl
- 200gsmör, mjukt
- 2tskhavssalt
Kanelbullar
- 1sats(er)vetedeg enligt ovan
- ca 150gmjukt smör
- ca 2dlströsocker
- ca 2mskmald kanel
- 1-2ägg
- pärlsocker
Semlor, ca 20 st
- 1sats(er)vetedeg enligt ovan
- ca 400gmandelmassa
- 1 ½litervispgrädde
- 2mskflorsocker + florsocker till garnering
- 1-2ägg
Så lagar du
Vetedeg till kanelbullar och semlor
1. Lös upp jäst och socker i kallt vatten och tillsätt kardemummakärnor och ägg. Vispa samman ingredienserna och tillsätt sedan mjölet. Knåda samman i degblandare på låg hastighet i 6 minuter.
2. Tillsätt smör ca 1 msk i taget och låt det arbetas in i degen. Tillsätt salt och öka hastigheten på degblandaren. Knåda i ytterligare 5 minuter.
3. Lägg degen i en bunke och täck över med plastfilm. Kalljäs degen i kyl över natten eller i ca 12 timmar.
4. Lägg upp den kalla degen på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt med degen innan den hinner bli rumsvarm. Eftersom det är mycket smör i degen så blir den mjuk och svårarbetad om den hinner bli varm.
Kanelbullar
1. För att göra kanelbullar kavla ut degen till en ca 5 mm tjock platta. Bred på generöst med smör, strö över rejält med socker och pudra på med massor av mald kanel.
2. Rulla ihop till en rulle. Skär ut kanelbullar eller klipp till en längd. Lägg på plåt och täck över med en ren handduk. Låt jäsa till dubbel storlek och pensla sedan med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.
3. Grädda bullar i mitten i ugn på 240 grader i ca 8 minuter, och längd i mitten i ugn på 200 grader i ca 20 minuter.
Semlor
1. Forma degen till 20 lika stora bullar och lägg på bakplåtar. Täck över med ren handduk och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och baka i ugn i ca 8 minuter på 230 grader eller till de är gyllene. Lägg på galler och låt kallna.
2. Skär av locket och lägg till sidan. Gröp ur lite av innanmätet från bottnarna och lägg i en bunke. Riv mandelmassan fint och lägg i samma bunke. Häll på ca 1 dl ovispad grädde och blanda samman till en smidig smet. Fyll gropen i bullarna med mandelmassasmeten.
3. Vispa resterande grädde med 2 msk florsocker tills den är fast och spritsbar. Spritsa grädde ovanpå mandelmassan i alla bullar och lägg sedan på locket. Pudra med florsocker och servera.