Vetekrans och längder

Ingredienser
Vetedeg
- 30gjäst röd
- 300gmjölk (3 dl)
- 660gvetemjöl (ca 11 dl)
- 6gsalt (1 tsk)
- 12gkardemumma (1 rågad msk)
- 120gsmör rumstemperatur
- 120gsocker (ca 1-1/3 dl)
Smörfyllning
- 150gsmör
- 85gmörk muscavadosocker (ca 1 dl)
- 10gvaniljsocker (1 rågad msk)
- 20gvetemjöl (2 rågade msk)
- 100gpekannötter
- 1stäpple
- lite malen kanel
- pärlsocker
- hyvlad mandel
Så lagar du
1. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet först, låt det gå ihop till en smidig deg.
2. Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet i ca 10 min i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna. Låt vila i bunken under duk i ca 20 min.
3. Dela degen på fyra bitar. Kavla ut varje bit till storleken av ett A4-papper.
4. Bred på fyllning och lägg på grovhackade nötter på trebitar. På den fjärde biten lägg på tunna äppelskivor och strö på kanel. Rulla ihop och klipp till kransar eller längder.
5. Lägg i smord form eller på plåt med papper. Låt jäsa under duk i ca 1,5 timme.
6. Pensla med ägg och toppa med pärlsocker och hyvlad mandel.
7. Grädda i 180 grader varmluft i ca 15–20 min.