Vild dukkah

Publicerat:
2018-08-22Tillagningstid:
En härligt mustig kryddblandning med rötter i Nordafrika, signerad Lisen Sundgren. Det finns många variationer på receptet och jag har tillåtit mig att göra en dukkha med smak av svensk sommar och den passar till råa eller tillagade grönsaker, fisk, bönrätter, ris, färsk getost och - ja faktiskt - till jordgubbar och persikor.
Ingredienser
10portioner
- 2dlhasselnötter, rostade
- 1dlsolrosfrön, rostade
- 1dlsesamfrön, rostade
- 2mskspiskummin
- 3mskkorianderfrön, hela
- 1mskblåbär, torkade
- 2msktorkad rölleka eller kvannefrö
- 1msklingonpulver
- 1dlblandade frön, från t ex pilört, nässla och groblad
- 1tsksalt
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper, eller i en ugnssäker form.
3. Rosta hasselnötterna i 15 minuter. Häll upp dem på en ren kökshandduk.
4. I en torr stekpanna, rosta först solrosfrön, sedan kryddorna utom lingonpulver. Lägg alla ingredienser i en mortel och krossa dem tills de är finkrossade.
Förvara dukkhan i en i en torr, ren burk med tättslutande lock. Dukkhan håller i cirka en månad innan smakerna försvinner.