Grönpeppargryta med älgkött

Grönpeppargryta med älgkött

Ingredienser

10 - 12portioner

  • 2kg
    grytkött av älg eller hjort, t ex bog eller högrev
  • 2st
    gula lökar
  • 2st
    vitlöksklyftor

smör till stekning

  • 3msk
    tomatpuré
  • 1msk
    salt
  • 2 1/2 msk
    torkad grönpeppar

1 liten flaska halvtorr madeira, 37 cl

  • 500 g
    små färska champinjoner
  • 3dl
    vispgrädde
  • 1-2 msk
    maizena majsstärkelse
  • 1–2 msk
    kinesisk soja

Tillbehör:

    Ris eller kokt pressad potatis

      Sallad eller haricots verts

        Så lagar du

        Om du inte får tag på viltkött kan du givetvis laga grytan med nötkött.

        1. Putsa och skär köttet i mindre bitar. Hacka löken.

        2. Fräs löken i 1 msk smör i en stor gryta tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med 1 minut.

        3. Bryn köttet i smör i omgångar, salta och flytta över till grytan. Skölj och koka ur pannan mellan gångerna med lite vatten och tillsätt även vattnet i grytan.

        4. Stöt sönder och tillsätt 1/2 msk av grönpepparn och tillsätt resten hela till grytan.

        5. Tillsätt 3 dl av vinet och även lite vatten. Koka upp och skumma.

        Låt sjuda på svag värme under lock cirka 1–1 1/2 timme för högrev och 1 1/2–2 timmar för bog eller tills köttet känns mört.

        6. Fräs champinjonerna i smör och låt vätskan koka bort.

        7. Tillsätt grädde och koka utan lock några minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av grytan till lagom konsistens. Smaka av med soja och om det behövs mer salt eller grönpeppar.

        Dela det här receptet med dina vänner!