Ingredienser
10 - 12portioner
- 2kggrytkött av älg eller hjort, t ex bog eller högrev
- 2stgula lökar
- 2stvitlöksklyftor
smör till stekning
- 3msktomatpuré
- 1msksalt
- 2 1/2 msktorkad grönpeppar
1 liten flaska halvtorr madeira, 37 cl
- 500 gsmå färska champinjoner
- 3dlvispgrädde
- 1-2 mskmaizena majsstärkelse
- 1–2 mskkinesisk soja
Tillbehör:
Ris eller kokt pressad potatis
Sallad eller haricots verts
Så lagar du
Om du inte får tag på viltkött kan du givetvis laga grytan med nötkött.
1. Putsa och skär köttet i mindre bitar. Hacka löken.
2. Fräs löken i 1 msk smör i en stor gryta tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med 1 minut.
3. Bryn köttet i smör i omgångar, salta och flytta över till grytan. Skölj och koka ur pannan mellan gångerna med lite vatten och tillsätt även vattnet i grytan.
4. Stöt sönder och tillsätt 1/2 msk av grönpepparn och tillsätt resten hela till grytan.
5. Tillsätt 3 dl av vinet och även lite vatten. Koka upp och skumma.
Låt sjuda på svag värme under lock cirka 1–1 1/2 timme för högrev och 1 1/2–2 timmar för bog eller tills köttet känns mört.
6. Fräs champinjonerna i smör och låt vätskan koka bort.
7. Tillsätt grädde och koka utan lock några minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av grytan till lagom konsistens. Smaka av med soja och om det behövs mer salt eller grönpeppar.