Vildrissallad

Vildrissallad

Ingredienser

10portioner

Vildrissallad:

  • 250g
    vildris
  • 12dl
    vatten
  • 2knippa(or)
    sparris
  • 2dl
    ris
  • 1,5tsk
    salt
  • 1,5dl
    hasselnötter
  • 4st
    paprikor
  • 6st
    salladslökar
  • 2msk
    olivolja
  • 0,5tsk
    svartpeppar
  • <br>

Örtolja:

  • 1kruk(or)
    mynta
  • efter smak
    torkad mynta
  • 1,5dl
    olivolja
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 0,5tsk
    salt
  • 1st
    citron

Så lagar du

Vildrissallad:

1. Blötlägg gärna vildriset några timmar före kokning. Koka upp 12 dl vatten och 1,5 tsk salt, lägg i vildriset. Koka upp och koka på svag värme ca 45 min. Skär bort den nedersta delen på den färska sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter. Spola av den i kallt vatten. Tina den frysta sparrisen.

2. Häll i det vita riset och koka ytterligare ca 20 min på svag värme tills vätskan kokat in. Späd med mer vatten om det är för lite vätska eller låt koka bort utan lock om det är för mycket. Häll riset i en stor skål och låt det svalna.

3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på medelstark värme. Lägg dem i en handduk och gnid av skalet som sitter löst. Hacka dem grovt.

4. Tärna paprikorna och skiva salladslöken. Fräs dem i 2 msk olivolja tills de börjar mjukna. Låt svalna.

5. Skär sparrisen i bitar.

6. Blanda ris, nötter och grönsaker. Salta ca 1 tsk och peppra. Förvara i kylskåp.

<br><br>

Jag serverar rissalladen kall. Den som vill ha varm sallad blandar istället samman allt medan det är varmt. Vattenmängden kan variera beroende på hur länge riset blötlagts. Den som inte får tag på vildris kan ta vildrisblandning som finns i de flesta butiker.

<br><br>

Örtolja:

1. Repa av myntabladen. Förväll bladen 10 sek i kokande vatten. Häll av i durkslag och spola genast av dem i kallt rinnande vatten. Finfördela dem med mixerstav eller i mixer tillsammans med oljan.

2. Tillsätt pressad vitlök och salt. Låt stå till nästa dag.

3. Blanda ner det rivna citronskalet.

<br><br>

Ibland smakar myntan väldigt lite så här års och då kan det vara bra att förstärka smaken med torkad mynta. Skulle du ha svårt att hitta färsk mynta kan du ersätta med t ex persilja och torkad mynta. Låt oljan helst stå till nästa dag så att smakerna hinner utvecklas.

Dela det här receptet med dina vänner!