Viltpaté på Stickans vis

Publicerat:
2020-12-11Tillagningstid:
Len viltsmakande paté med sås av havtornsbär. I den här förrätten tar Stickan vara på de unika råvaror som skärgårdsön Gällnö bjuder på.
Ingredienser
4portioner
- 450gkycklinglever
- 250gviltfärs
- 125gfläskfärs
- 100gsidfläsk, finhackat
- 1stgul lök, finhackad
- 1/2stpurjolök, hackad
- 2stvitlöksklyftor, hackade
- 1burk(ar)sardeller, hackade
- 125gspäck, finhackat
- 1mskingefära, färskriven
- 2stägg
- 3dlgrädde
- 1stmorot, skuren i stavar
- 100gkantareller, brynta
- 3msktimjan
- 3mskgin
Cumberlandsås på havtorn
- 1dlhavtornssylt/gelé
- 2mskapelsinmarmelad
- 1/2tsksenapspulver
- 1tskingefära, färskriven
- 1tskzest från apelsin
- 3mskgott vitt vin, alternativt vitt portvin
- 1mskmaizena
Så lagar du
1.Skölj kycklinglevern och torka av den. Fräs hastigt i smör och låt svalna. Mixa levern till en slät massa.
2. Tillsätt resten av ingredienser till levern och mixa till en smet.
3. Häll smeten i en stor smord form, ca 1 liter. Lägg några smala stänger av morot och några brynta kantareller i smeten. Blir fin effekt när den skärs senare.
4. Ställ formen i en långpanna med vatten i ugnen. Sätt ugnen på 130 grader och grädda i ca 1,5 timme eller tills innertemperaturen är 62 grader.
5. Låt patén vila under press i kylskåp tills nästa dag.
6. Blanda samman ingredienserna för såsen, koka upp och låt svalna.
Servera med krispigt bröd och några brynta kantareller.