Viltstek med portvinssås

Publicerat:
2016-11-22Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1kgviltstek
- 37clrött vin
- 37 clrött portvin
- 4mskkinesisk soja
- 1dlvatten
- 2ststjärnanis
- 5stvitpepparkorn
- 10stsvartpepparkorn
- 3stvitlöksklyftor
- 1ststor gul lök, hackad i klyftor
- 3dlvispgrädde
- 1-2mskmajsstärkelse
- några kvistar timjan
Tillbehör
- hasselbackspotatis eller potatismos
- grönsaker, t ex brysselkål eller flower sprout
- kokta morötter
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 80 grader. Bind upp steken om den inte är nätad.
2. Koka upp vin, portvin, soja, vatten, stjärnanis, pepparkorn, vitlök, lök och timjan i en ugnssäker gryta. Lägg ner köttet och stick in en termometer i tjockaste delen. Koka upp. Sätt på locket och ställ grytan in längst ner i ugnen. Du kan självklart även låta det sjuda försiktigt på svag värme på spisen. Vänd köttet några gånger under kokningen. Låt koka tills innertemperaturen är 62–65 grader.
3. Låt köttet svalna i buljongen. Sila av buljongen och koka ihop tills cirka 3 dl återstår. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare några minuter. Red av med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av om det behövs salt och peppar.
4. Skiva köttet tunt. Hit kan förberedas. Värm köttet försiktigt under folie i 150 grader om det hinner kallna före serveringen.
5. Servera med hasselbackspotatis eller potatismos och med grönsaker som t ex brysselkål eller flower sprouts.