Ingredienser
60portioner
- 100stvinblad
- 6-8sttomater
- 2stgul lök
- 1klyfta(or)vitlök
- 1stcitron
- 5dlbulgur
- 500gnöt eller lammfärs
- 3mskfärsk kyndel
- 1dlfärsk mynta
- 1dlolivolja
- salt och peppar
Så lagar du
1. Tvätta vindbladen. Koka bladen ca 2-3 minuter tills färgen ändras till att bli lite gulaktiga. Hacka lök, vitlök och alla färska kryddor fint. Riv skalet av en halv citron och pressa saften av densamma.
2. Blanda samman köttfärs, citronskal, citronsaft, lök, vitlök, färska kryddor, bulgur, 1/2 dl olivolja och innanmätet från tomaterna. Smaksätt med salt och peppar.
3. Klä botten på en kastrull med vinblad. Lägg ett vinblad med den blanka sidan neråt på en skärbräda och fyll med lite av färsblandningen, ungefär 1 matsked. Rulla ihop bladet och vik in kanterna så att fyllningen inte rinner ut. Lägg vinbladsdolmarna tätt i ett fint mönster i kastrullen. Varva lager på lager med dolmar.
4. Fyll även tomaterna med färsblandningen och sätt ihop tomaterna ända mot ända för att förhindra att blandningen rinner ut. Täck dolmar och tomater med ett lock av vinblad och lägg sedan på en tallrik för att hålla allt på plats. Fyll på med vatten tills det täcker och pressa i 1/2 citron och 1/2 dl olivolja. Salta och peppra. Koka under lock på spisen ca 45 minuter tills vätskan har avdunstat.
5. Stjälp upp på ett stort fat och servera.