Vit chokladsufflé med passionsfrukt

Vit chokladsufflé med passionsfrukt

Ingredienser

4portioner

  • 100g
    vit choklad
  • 1dl
    ljus rom
  • 2msk
    strösocker
  • 5st
    äggvitor
  • 2st
    äggulor
  • smör
  • socker
  • 4st
    passionsfrukter

Så lagar du

Ställ en plåt i ugnen och sätt ugnen på 175 grader. Smöra och sockra fyra ugnsfasta portionsformar.

Separera äggvita från gula. Spara två av gulorna. Finhacka chokladen. Värm rom i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och rör ner först den hackade chokladen och därefter äggulorna till en slät smet.

Häll 1 msk socker i äggvitorna och vispa dem för hand, det ger mindre luftbubblor vilket gör att sufflén sedan lättare reser sig i ugnen. Precis i slutet av vispningen tillsätts ytterligare 1 msk socker. Äggvitorna skall vispas till ett fast skum.

Vänd varsamt ner ett par matskedar styv äggvita i chokladsmeten. Vänd sedan mycket försiktigt ner chokladsmeten i resten av äggvitan med hjälp av en slickepott i max fyra stora tag - inte mer för då smiter luften ut! Fördela smeten i ugnsformarna och ställ in formarna på den varma plåten i ugnen.

OBS! Det är viktigt att alla moment sker snabbt så att inte luften i smeten smiter ut, det är en förutsättning för att sufflén skall resa sig vid gräddning.

Grädda i ugnen i 10-12 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden. Sufflén är klar då den rest sig och fått en gyllene färg på toppen.

Sufflén skall serveras direkt. Gör en liten skåra i varje sufflé och fyll med fruktköttet från en passionsfrukt.

Dela det här receptet med dina vänner!