Vit chokladtårta med mango och rostad kokos

Vit chokladtårta med mango och rostad kokos.

Publicerat:

Tillagningstid:

En vanlig enkel tårtbotten kan få nytt liv med snygg och smakrik garnering.

Ingredienser

10portioner

Tårtbotten

  • 225g
    smör, rumstempererat
  • 225g
    strösocker
  • 4st
    ägg, ekologiska
  • 225g
    mjöl, självjäsande

Chokladkanter

  • 200g
    vit choklad

Smörkräm

  • 200g
    smör, rumstempererat
  • 400g
    florsocker
  • 2st
    citroner, det gula rivna skalet
  • 1st
    lime, det gröna rivna skalet

Topping

  • 250g
    mango, tärnad
  • 2tsk
    riven kokos, rostad
  • 1st
    lime, det gröna rivna skalet

Så lagar du

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj två fyrkantiga ugnsformar (18 cm) och klä med bakplåtspapper.

2. Vispa smör och florsocker mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa in varje ägg ordentligt. Vispa i mjöl.

3. Häll ut smeten i de två formarna.  Baka i ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna.

Chokladkanter

Målet är tunna bitar av vit choklad, ca 11x7cm, som ska "klistas" fast runt tårtbottnen med hjälp av smörkrämen.

1. Smält chokladen i vattenbad. Bred ut i ett jämt lager på ett bakplåtspapper. Ställ i kylen i ca 30 minuter.

2. Skär upp chokladen med en varm vass kniv. Om du vill kan du skära ett snett snitt på varje bit (se bild). Lägg tillbaka de färdiga chokladbitarna i kylen tills du behöver dem.

Smörkräm

1. Vispa smör, florsocker, citronskal och limeskal fint.

Montering

1. Ta loss tårtbottnarna från formen och ta bort bakplåtspappret.

2. Lägg en botten på ett serveringsfat, bred ut ungefär en tredjedel av smörkrämen på toppen och placera den andra  tårtbotten ovanpå.

3. Bred resterande smörkräm ovanpå och runtomkring tårtan.

4. Klistra fast chokladbitarna utmed kanterna (se bild).

5. Sprid mangon över tårtan. Sprid rostad kokos och limeskal ovanpå.

Dela det här receptet med dina vänner!