Vit sparris med lufttorkad skinka samt smörsås smaksatt med rostade pekannötter

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 600gvit sparris
- 12stskivor lufttorkad skinka
- 50gsalladskott
- 1mskolivolja
- 1dlsalt
- 3litervatten
Smörsås
- 2stmedelstora schalottenlökar
- 1dlrostade grovhackade pekannötter
- 3mskvitvinsvinäger (gärna en schalottenlöksvinäger)
- 2dlvitt vin
- 2mskgrädde
- 100gosaltat smör (obs, smöret måste vara rumstempererat)
Så lagar du
1. Ansa och skala sparrisen, skär bort ca 1-2 cm av roten.
2. Koka sparrisen i en kastrull i saltat vatten 4-5 minuter, beroende på tjocklek
3. Enklast är att plocka upp en sparris ibland och känna efter med en kniv. Skölj sparrisen under kallt vatten eller lägg den i ett isbad (vatten med isbitar) lägg sedan sparrisen på en handduk eller på hushållspapper.
4. Skölj salladen, blanda upp den med olivoljan. Gör detta vid servering, blandar man för tidigt så är de lätt att salladen tappar spänsten.
Smörsås med rostade pekannötter:
1. Hacka schalottenlöken fint.
2. Blanda alla ingredienser utom smör, grädde och pekannötter i en kastrull. Koka ihop till 1 dl vätska återstår.
3. Tillsätt grädden och koka upp.
4. Tag kastrullen från värmen och vispa därefter ned smöret , lite i taget.
5. Mixa med en hand mixer, ta i nötterna salta och peppra med nymalen vitpeppar.
6. Vad som är viktigt med denna sås är att den inte skall koka, för då spricker den lätt, om den blir kall värm den försiktigt.
Upplägg:
1. Börja med att lägga skinkan på tallriken sedan sparrisen, ringla såsen över sparrisen samt placera salladen ovan på anrättningen.
2. Serveras gärna med ett gott bröd till.