Vitello tonnato för många

Publicerat:
2018-04-25Tillagningstid:
Ingredienser
16portioner
- 1200gkalvstek, t ex fransyska
- 1morot
- 1gul lök
- 2stjälkar blekselleri
- några salviablad
- 2½dlvitt vin
- 5–6svartpepparkorn
- 1tsksalt
Tonnato-sås
- 2burk(ar)tonfisk i olja
- 6–8sardeller
- 4mskkapris, helst saltinlagd
- 1citron, skal och saft
- 2äggulor
- 1dlmatolja
- 1dlolivolja
- ½–1literköttbuljong från koket
Rostade körsbärstomater
- 15körsbärstomater
- 2mskolivolja
- salt och peppar
Tillbehör
- 2mskknaperstekt kapris
- några kvistar rucola
- 1knippa(or)färska örter, t ex rosmarin eller timjan
Så lagar du
1. Salta, peppra och bryn steken runt om i lite olivolja tills steken fått lite färg.
2. Skär morot, skalad lök och blekselleri i grova bitar. Lägg tillsammans med steken i en kastrull där allt ligger trångt. Häll på vin och täck sedan med vatten. Lägg i några svartpepparkorn och några salviakvistar. Sjud köttet tills det har en innertemperatur på 65 grader. Det tar cirka 60 minuter.
3. Under tiden, sätt ugnen på 125 grader och rosta tomaterna. Dela tomaterna och vänd dom i olivolja. Lägg upp i en stor ugnsfast form. Salta och peppra och strö över örterna. Sätt in tomaterna i ugnen i ca 1 och ½ timme.
4. När köttet är klart, svep in i folie och låt det svalna. Spara spadet till såsen.
5. Mixa alla ingredienserna till såsen med stavmixer, späd med köttbuljong tills den är lös nog att bre ut på köttet och smaka av med citron, salt och peppar.
6. Stek kapris i olivolja tills den är frasig.
7. Skiva köttet tunt och lägg ut på fat. Bred på tonnatosåsen. Garnera med tomater, kapris och rucola. Servera köttet svalt.