Vitlöksdoftande rotselleripuré med knaprigt täcke

Vitlöksdoftande rotselleripuré med knaprigt täcke

    Publicerat:

    Ingredienser

    4portioner

    • 1kg
      rotselleri
    • 5-6dl
      mjölk, 3%
    • 3
      vitlöksklyftor, halverade
    • 25g
      smör
    • 1dl
      crème fraiche
    • salt, vitpeppar

    Strössel

    • 2
      osötade skorpor (eller 1 dl ströbröd)
    • 1dl
      pumpakärnor (eller mandel/nötter)
    • 1dl
      ost, riven

    Så lagar du

    Den här enkla, smakrika purén får ett knaprigt täcke av strössel på pumpakärnor och ost. Du kan förbereda purén och strössel dagen innan och gratinera vid servering. Rotselleri går bra att byta ut mot andra rotfrukter tex palsternacka.

    Koka upp mjölk och vitlök. Skala och tärna selleri, ca 2x2 cm stora bitar. Koka dessa i mjölken tills de är mjuka, ca 15 minuter.

    Gör strössel under tiden: Mixa samtliga ingredienser, ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225 grader. Häll av mjölken från sellerin i en annan kastrull, lyft ur vitlöken om du föredrar en mildare smak. Mixa selleri, smör och crème fraiche. Späd med mjölk till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.

    Häll purén i en ugnsfast form, toppa med strössel. Gratinera i ugn 5-10 minuter tills täcket är gyllene och gratängen genomvarm.

    Dela det här receptet med dina vänner!