Ingredienser
4portioner
- 1kgrotselleri
- 5-6dlmjölk, 3%
- 3vitlöksklyftor, halverade
- 25gsmör
- 1dlcrème fraiche
- salt, vitpeppar
Strössel
- 2osötade skorpor (eller 1 dl ströbröd)
- 1dlpumpakärnor (eller mandel/nötter)
- 1dlost, riven
Så lagar du
Den här enkla, smakrika purén får ett knaprigt täcke av strössel på pumpakärnor och ost. Du kan förbereda purén och strössel dagen innan och gratinera vid servering. Rotselleri går bra att byta ut mot andra rotfrukter tex palsternacka.
Koka upp mjölk och vitlök. Skala och tärna selleri, ca 2x2 cm stora bitar. Koka dessa i mjölken tills de är mjuka, ca 15 minuter.
Gör strössel under tiden: Mixa samtliga ingredienser, ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225 grader. Häll av mjölken från sellerin i en annan kastrull, lyft ur vitlöken om du föredrar en mildare smak. Mixa selleri, smör och crème fraiche. Späd med mjölk till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.
Häll purén i en ugnsfast form, toppa med strössel. Gratinera i ugn 5-10 minuter tills täcket är gyllene och gratängen genomvarm.