Wallenbergare

Publicerat:
2013-03-06Tillagningstid:
Saftiga Wallenbergare på finmald kalvfärs är en riktig husmansklassiker.
Ingredienser
4portioner
- 500 gfinmald kalvfärs
- 1 ¼tsksalt
- 2krmnymald vitpeppar
- 2dlvispgrädde
- 4stäggulor
- smör till stekning
Potatismos
- ¾–1 kgmjölig potatis
- 1-2 msksmör
- ca 3 dlmjölk
- 1-1 ¼ tsksalt
- 1krmnymald svartpeppar
Tillbehör
- gröna ärter
- lingonsylt
Så lagar du
1. Se till att ingredienserna till wallenbergarna är kalla. Koka potatisen till moset.
2. Blanda färsen med salt och peppar. Arbeta ner grädden lite i taget i färsen och sedan äggulorna en i taget. Forma 4–8 biffar.
3. Stek biffarna i smör på medelvärme 3–5 minuter på var sida tills de får fin färg och köttsaften är ofärgad.
4. Häll av vattnet från potatisen och rör ner en klick smör. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp. Blanda ner mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka ärterna ett par minuter. Servera biffarna med moset, ärterna och lingonsylt.