Zeinas ostkaka – Kunafa

Publicerat:
2019-09-18Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- ca 350gbrödsmulor
- 100gsmör, osaltat
Fyllning
- 2½dlgrädde
- 1½dlmjölk, 3% fetthalt
- 1-2mozzarellabollar, ca 120 g styck
- 2½mskmannagryn
- 1½mskmajsstärkelse
- 1tskvaniljsocker
Sirap
- 2dlsocker
- 1dlvatten
- 1tskcitronsaft, färskpressad
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
- 1½tskapelsinblomsvatten
- 1½tskrosenvatten
- 1tskvaniljsocker
Garnering
- nötter
Så lagar du
1. Börja med att koka upp sirapen.
2. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden.
3. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småputta långsamt i ca 7 minuter, rör om då och då.
4. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin eller rosvatten.
5. När sirapen har svalnat, täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
6. Smält smöret och häll över brödsmulorna, blanda med händerna samtidigt som du smular till degen för att undvika klumpar. Ställ åt sidan.
7. Lägg mozzarellan i varmt vatten i 10 min (ej kokhett) så du får bort den salta smaken.
8. Lägg alla ingredienser till fyllning förutom mozzarellan i en kastrull. Blanda en stund innan du ställer grytan på spisplattan. Detta för att det inte ska brännas vid i botten av kastrullen.
9. Koka upp under ständig omrörning. Se till att den inte bränns vid.
10. Sänk värmen, fortsätt röra om tills smeten tjocknar.
11. Smula i mozzarellan, låt den smälta under omrörning på svag värme.
12. Värm ugnen till 200°C.
13. Lägg lite mindre än hälften av brödsmulorna i botten av liten springform eller djup värmetålig bricka med höga kanter.
14. Häll smeten över och avsluta med de resterande smulorna. Tryck till och jämna smulorna försiktigt med händerna.
15. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter tills den får en ljusbrun färg.
16. Ta ut och ringla sirapen över. Låt stå i 5 min, garnera med nötter och servera! Den är godast varm.
Tips:
Du kan hitta apelsinblomsvatten och rosenvatten i välsorterade matvarubutiker.