Zeinas ragu med polenta

Publicerat:
2019-09-12Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 800glammkött utan ben
- 2stmorötter
- 2stselleristjälkar
- 5stvitlöksklyftor
- 1stlök
- ca 800gkrossad tomat
- 4-5msktomatpuré
- ca 3dlvatten
- olivolja till stekning
Kryddning
- 1mskbalsamico eller balsamvinäger
- 1mskdijonsenap, går att utesluta
- 1mskpaprikapulver
- ca 2tsksalt
- 1tsksvartpeppar
- 1msktorkad basilika eller ca 15 finhackade färska basilikablad
- 1msktorkad oregano
Polenta
- 8dlvatten
- 2dlpolenta
- 25gsmör
- ca ½dlparmesan, riven
- 1½mskfond
- 2krmpeppar
- efter smaksalt
Vegansk variant
- 3dlröda linser
- 1gul lök
- 2morötter
- 2selleristjälkar
- 3klyfta(or)vitlök
- 1burk(ar)krossade tomater
- 3-4msktomatpuré
- 1mskoregano, torkad
- 1mskbasilika, torkad
- 1-2tskdijonsenap
- 1mskbalsamvinäger
Så lagar du
1. Skär köttet i små tärningar.
2. Hacka lök, morot och selleri i tärningar.
3. Finhacka vitlöksklyftorna.
4. Hetta upp olivolja och stek lök, selleri och morot tills de får färg.
5. Vänd i köttet och stek köttet eller röda linser på hög värme tills det får färg.
6. Vänd i vitlök, alla kryddor och stek ytterligare. Vänd i krossad tomat, tomatpuré, vatten och blanda.
7. Lägg ett lock på grytan och låt såsen koka i minst 2 timmar, gärna 3 timmar tills såsen känns riktigt mustig och köttet är mört.
8. Servera med polenta och parmesanost.
Vegansk version
1. Hacka löken och selleri, riv morot.
2. Hetta upp olja och stek grönsakerna tills de mjuknar och får lite färg.
3. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt oregano, basilika och fräs lite till.
4. Blanda i övriga ingredienser förutom linserna och koka upp såsen. När det börjar puttra vänder du i linserna, lägg ett lock på grytan och låt puttra på medelvärme tills linserna är helt färdigkokta.
5. Tillsätt eventuellt mer vatten om såsen känns torr. Servera med pasta, ris eller något annat gott. Smaklig måltid!
Polenta
1. Koka upp vatten, fond opch peppar.
2. Vänd i polentan samtidigt som du rör om, sänk värmen och låt polentan sjuda långsamt utan lock i ca 5 min tills den tjocknar.
3. Vänd slutligen i smör och parmesanost. Smaka av med salt.
Tips
Om du inte hittar lammkött utan ben går det bra att använda lammstek som hackas i små bitar. Tänk på att använda mera vatten om du vill göra receptet veganskt.