Kerk Bap Peres – "Kycklingen har rymt"

Publicerat:
2021-09-23Go'kvällgästen Zinat Pirzadehs matminne med saffransris, zereshk och ägg.
Ingredienser
5portioner
Morgh bappress
- 1 stor silverlök eller 2 mindre gula lökar
- 5stvitlöksklyftor
- 1stfärsk liten röd chili, finhackas (fröna skrapas bort)
- gurkmeja
- salt
- svartpeppar
- 10stägg
- 2stora påsar fryst spenat
- lite färsk bladspenat
- 1citron
- körsbärstomaterna
- fetaost
Persiskt saffransris
- 12dlbasmatiris av bra kvalitet
- ca 2litervatten till blötläggning
- ca 3msksalt
- 50gsmör
- matolja
- turkisk yoghurt
- 4paketsaffran
Topping
- 1dlzereshk (berber-bär från berberisbusken)
- 3msksmör
- socker efter smak
Sås
- hackad lök och vitlök
- 1stgurka
- 3msktorkad mynta
- 1stgranatäpple
- färsk mynta
- en större burk grekisk yoghurt
Så lagar du
Morgh Bappress
- Hacka lök och vitlök och chili, fräs i en djup stekpanna.
- När löken fått fin färg, tillsätt all spenat och häll på lite vatten.
- Krydda efter egen smak.
- Låt spenaten koka och pressa i citronsaften.
- Rör ner äggen och låt koka på svag värme.
- Tillsätt halverade körsbärstomater och dekorera med tärnad fetaost och färska spenatblad.
Ät med basamatiris och/eller färskt platt bröd av orientalisk typ.
Persiskt saffransris
- Blötlägg riset i saltvatten minst 2 timmar.
- Koka upp vattnet och tillsätt riset.
- Låt koka tills det mjuknar lite.
- Slå ut i durkslag, klicka yoghurt och saffran i botten av kastrullen, häll tillbaka riset i kastrullen och låt det ånga på svag värme med en ren kökshandduk lindad om locket.
- Kolla när det är klart att servera.
Sås
- Blanda yoghurt, gurka, lök, vitlök och mynta.