Baklava

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassiker som passar vid alla tillfällen.

Ingredienser

15 - 25portioner

  • 10ark
    filodeg
  • 200g
    smör
  • 500g
    hackad pistage
  • 1-2tsk
    socker
  • rosvatten

Sockerlag

  • 4dl
    socker
  • 2dl
    vatten
  • 1krm
    citronsyra eller citronsaft

Så lagar du

Sockerlag

  1. Häll ingredienserna i en kastrull och låt koka tills sockerkristaller försvinner. Låt puttra i 3-5 min.
  2. Låt svalna helt och hållet.

Baklavan

  1. Välj en plåt som passar till storleken av filodeg. Gärna att den täcker hela plåten.
  2. Värm ugnen till 180 grader.
  3. Pensla plåten ordentligt med smör.
  4. Lägg ett ark filodeg på plåten och pensla riktigt med smör. Sedan ett ytterligare ark filofeg och fortsatt pensla av smöret. Upprepa tills du har lagt 10 ark filodeg.
  5. Vid det tioende arket, strööver hackade pistagenötter. Täck sedan med ytterligare filodeg tills du har slut på filodegen.
  6. Pensla ovansidan med smör. Skär ut ett fint mönster med en vass kniv.
  7. Grädda baklavan i mitt av ugnen ca 35-50 min. Tills färgen är gyllene.
  8. Ta ut från ugnen och ringla över den kalla sockerlagen. Låt sedan baklavan svalna helt och hållet. Gärna över natten.

Dela det här receptet med dina vänner!