Baklava
Publicerat:
2024-06-19Tillagningstid:
En klassiker som passar vid alla tillfällen.
Ingredienser
15 - 25portioner
- 10arkfilodeg
- 200gsmör
- 500ghackad pistage
- 1-2tsksocker
- rosvatten
Sockerlag
- 4dlsocker
- 2dlvatten
- 1krmcitronsyra eller citronsaft
Så lagar du
Sockerlag
- Häll ingredienserna i en kastrull och låt koka tills sockerkristaller försvinner. Låt puttra i 3-5 min.
- Låt svalna helt och hållet.
Baklavan
- Välj en plåt som passar till storleken av filodeg. Gärna att den täcker hela plåten.
- Värm ugnen till 180 grader.
- Pensla plåten ordentligt med smör.
- Lägg ett ark filodeg på plåten och pensla riktigt med smör. Sedan ett ytterligare ark filofeg och fortsatt pensla av smöret. Upprepa tills du har lagt 10 ark filodeg.
- Vid det tioende arket, strööver hackade pistagenötter. Täck sedan med ytterligare filodeg tills du har slut på filodegen.
- Pensla ovansidan med smör. Skär ut ett fint mönster med en vass kniv.
- Grädda baklavan i mitt av ugnen ca 35-50 min. Tills färgen är gyllene.
- Ta ut från ugnen och ringla över den kalla sockerlagen. Låt sedan baklavan svalna helt och hållet. Gärna över natten.