Bûche du noël – Julstubbe på rulltårta

Publicerat:
2018-11-28Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
- 2ägg
- ¾dlströsocker
- 1dlpotatismjöl
- 1tskbakpulver
- 1mskkakao
Pepparkakssmörkräm
- 70gäggvita
- 225gströsocker
- 200gvatten
- 750gsmör, rumstempererat och osaltat
- 10gkanel (2 msk)
- 5gtorkad ingefära
- 5gmalen nejlika
Ganache
- 125gmörk choklad
- 100ggrädde
- 10gsmör
Så lagar du
Rulltårtsbotten
1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och kakao. Rör ner det i smeten.
2. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Bred ut smeten 1 cm tjockt.
3. Grädda på 180 grader i ca 7 minuter.
4. Stjälp upp botten på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna.
Pepparkakssmörkräm
1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 122 grader (använd en digital termometer).
2. Vispa äggen till ett fast skum.
3. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat.
4. När marängen svalnat ska det rumstempererade smöret blandas ned. Vispa ned varje bit av smöret med några sekunders mellanrum.
5. Vispa massan luftig och vänd sedan ner kryddorna. Vispa tills allt är väl blandat.
Ganache
1. Koka upp grädden.
2. Lägg i chokladen och låt stå en halv minut.
3. Tillsätt smöret och blanda sedan med en slickepott tills ganachen är smidig och väl blandad.
Montering
1. Blanda en del av smörkrämen med ganachen. Spara denna smörkräm till dekor.
2. Stryk resten av smörkrämen på kakan och rulla ihop den som en rulltårta.
3. Stryk nu rulltårtan med smörkrämen för dekoren. Använd ett skrapkort i plast (eller gafflar) för trädstammens grova textur.
4. Dekorera med marängsvampar, järnekslöv och chokladfigurer. Pudra kakan med florsocker och servera.