Saffran- och mandelkaka med vispad vitchokladganache

Publicerat:
2024-12-20Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Saffranskaka
- 165gsmör (rumstempererat)
- 330gmandelmassa
- 180gägg (ca 3 st stora)
- 35ghavremjöl (funkar lika bra med vetemjöl)
- 0,5gmixad saffran (1pkt)
- 2gsalt
- 1ststort skalat päron
- 20stsmå knäck
Vispad chokladganache
- 4gpotatismjöl
- 130gmjölk
- 1stblötlagt gelatinblad
- 100gvitchoklad ca 28-32% kakaohalt
- 1nypa(or)salt
- zest från en halv citron
- 75ggrädde
- 1stskrapad och hackad vaniljstång
Så lagar du
Receptet passar till 4st små springformar (12cm) eller 1st stor (24cm).
Saffranskaka:
- Mixa smör och mandelmassa i en matberedare, gå sedan i med resterande ingredienser förutom päron och knäck, mixa ihop till en smet.
- Hacka nu ner knäcken i mindre bitar och dela ut i springformarna som är förberedda med bakplåtspapper i.
- Strimla upp päronen och lägg ovanpå knäcken.
- Dela ut saffranssmeten i formarna.
- Baka av på 180°C i 30min. Låt svalna och servera med botten uppåt.
Vispad chokladganache:
- Börja med att blanda ca 30g mjölk med potatismjölet.
- Koka upp resterande mjölk med vanilj, salt. Gå sedan i med potatismjölken. Koka upp under omrörning. Smält gelatinet i det.
- Sila det över chokladen.
- Mixa ihop till en kräm med stavmixer.
- Zesta i citron i choklad och häll i grädden.
- Mixa igen och sätt i kyl. Minst 8 tim kyltid.
Montering:
Börja med att vispa upp ganachen till en härlig konsistens. Dela kakan på hälften och och lägg upp och avsluta med ganachen.
Tips:
Ganachen går bra att smaka upp på olika sätt och även bra användningsområde till att garnera bakelser eller tårtor.