Chicken tikka masala

En tallrik med chicken tikka masala och ris på ett blommönstrat underlägg.

Publicerat:

Förberedelsetid:

I Indien betyder masala blandning, till exempel olika kryddblandningar. Ofta rostas kryddorna hela innan de mals till ett fint pulver. Masala används också för att beskriva rätter med en kryddig sås. Just rätten Chicken tikka masala ska ha uppfunnits på 1970-talet i Storbritannien då en restauranggäst tyckte att den grillade kycklingen var torr. Kocken svängde då ihop en ovanligt mild indisk sås, som blev så omtyckt att den både blev den vanligaste rätten i Storbritannien och spreds över världen. Att reda såsen genom att mixa nötter och yoghurt med tomat, lök och kryddor är en tradition som kom till Indien med muslimska erövrare på 1500-talet. På indiska restauranger i Sverige används ofta grädde, kanske en anpassning till svenska smaklökar. Den här rätten blir godast om man marinerar kycklingen och grillar den innan man lägger den i såsen.

Ingredienser

  • 4st
    kycklingfiléer, delade i 2 cm stora bitar

Marinad till kycklingen

  • 1st
    röd chili, urkärnad och hackad
  • 1tsk
    färsk ingefära, riven
  • 1tsk
    garam masala
  • 1krm
    paprikapulver
  • 1krm
    malen spiskummin
  • 1krm
    koriander
  • 1krm
    malen kardemumma
  • 1krm
    salt
  • 1dl
    turkisk yoghurt
  • 0,5st
    lime, pressad

Sås

  • 2dl
    osaltade cashewnötter
  • 4msk
    rapsolja
  • 2st
    gula lökar, finhackade
  • 2st
    chili, finhackade
  • 1st
    vitlök, hackad
  • 1msk
    färsk, riven ingefära
  • 1msk
    garam masala
  • 1tsk
    malen kardemumma
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1tsk
    malen koriander
  • 0,5msk
    paprikapulver
  • 0,5msk
    gurkmeja
  • 2msk
    tomatpuré
  • 3st
    hackade tomater, eller 400 g krossade tomater
  • 2dl
    grekisk yoghurt
  • 1-2tsk
    socker
  • salt
  • Färsk koriander och rostade cashewnötter till garnering

Så lagar du

Marinaden 

  1. Mixa alla ingredienserna tillhörande marinaden till en jämn kryddpasta. 

  2. Gnid in kycklingbitarna med kryddblandningen. 

  3. Marinera i plastpåse över natten. 

Såsen 

  1. Hetta upp oljan i en wokpanna och stek lök, vitlök, ingefära och chili tills löken är väl genomstekt. 

  2. Tillsätt alla malda kryddor. Fräs i ytterligare några minuter. Häll i en skvätt vatten om kryddorna börjar brännas vid. 

  3. Rör ner tomatpuré och tomater och låt koka ihop till en sås, omkring 20 minuter. 

  4. Tillsätt yoghurt, socker och nötter. Mixa såsen slät och låt koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt. 

  5. Grilla eller stek kycklingbitarna.  

  6. Lägg kycklingbitarna i såsen och strö lite nötter ovanpå. 

 

Recept från “Indien i mitt svenska kök” av Malin Mendel.

Dela det här receptet med dina vänner!