Chicken tikka masala

Publicerat:
2023-03-14Förberedelsetid:
Ingredienser
- 4stkycklingfiléer, delade i 2 cm stora bitar
Marinad till kycklingen
- 1ströd chili, urkärnad och hackad
- 1tskfärsk ingefära, riven
- 1tskgaram masala
- 1krmpaprikapulver
- 1krmmalen spiskummin
- 1krmkoriander
- 1krmmalen kardemumma
- 1krmsalt
- 1dlturkisk yoghurt
- 0,5stlime, pressad
Sås
- 2dlosaltade cashewnötter
- 4mskrapsolja
- 2stgula lökar, finhackade
- 2stchili, finhackade
- 1stvitlök, hackad
- 1mskfärsk, riven ingefära
- 1mskgaram masala
- 1tskmalen kardemumma
- 1tskmalen spiskummin
- 1tskmalen koriander
- 0,5mskpaprikapulver
- 0,5mskgurkmeja
- 2msktomatpuré
- 3sthackade tomater, eller 400 g krossade tomater
- 2dlgrekisk yoghurt
- 1-2tsksocker
- salt
- Färsk koriander och rostade cashewnötter till garnering
Så lagar du
Marinaden
Mixa alla ingredienserna tillhörande marinaden till en jämn kryddpasta.
Gnid in kycklingbitarna med kryddblandningen.
Marinera i plastpåse över natten.
Såsen
Hetta upp oljan i en wokpanna och stek lök, vitlök, ingefära och chili tills löken är väl genomstekt.
Tillsätt alla malda kryddor. Fräs i ytterligare några minuter. Häll i en skvätt vatten om kryddorna börjar brännas vid.
Rör ner tomatpuré och tomater och låt koka ihop till en sås, omkring 20 minuter.
Tillsätt yoghurt, socker och nötter. Mixa såsen slät och låt koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt.
Grilla eller stek kycklingbitarna.
Lägg kycklingbitarna i såsen och strö lite nötter ovanpå.
Recept från “Indien i mitt svenska kök” av Malin Mendel.