Frasig pakora med chutney och yoghurtdipp

En tallrik med pakora, chutney och en klick yoghurtsås.

Publicerat:

Jag älskar pakora, som är ett underbart litet mellanmål som kan varieras i oändlighet, beroende på vilka grönsaker eller grönsaksrester du har till hands. Du behöver bara några fasta grönsaker. Till exempel pumpa, rotfrukter eller potatis. Pakora är superenkelt att göra, smakar fantastiskt och är den typ av mellanmål eller aptitretare som du snabbt äter dig mätt på. Glöm inte att servera en god chutney eller myntayoghurt till den.

Ingredienser

4portioner

Pakora

  • 400g
    rotfrukter – potatis, palsternacka, persiljerot, selleri
  • ½
    bunt koriander
  • 2st
    medelstora rödlökar
  • 50g
    spenat
  • 2tsk
    garam masala
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 2tsk
    malen koriander
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    havssalt
  • ½st
    färsk chili efter eget val
  • 250g
    kikärtsmjöl
  • 3dl
    vatten
  • nymalen peppar
  • 1liter
    smaklös olja för fritering

Myntayoghurt

  • 4dl
    yoghurt 10%
  • 1
    näve myntablad
  • 1st
    liten rödlök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • Chutney – mango, rabarber eller liknande

Så lagar du

Pakora

  1. Skala palsternackorna (eller andra grönsaker) och skär dem på mitten eller i fjärdedelar om de är stora. 
  2. Skär dem sedan i tunna skivor på 2 mm på ett mandolinjärn. 
  3. Plocka korianderbladen och finhacka stjälkarna. 
  4. Finhacka rödlöken och blanda rödlök, palsternacka och koriander i en skål med spenaten. 
  5. Ta en annan skål och tillsätt garam masala, resten av kryddorna, salt och finhackad chili och blanda det med kikärtsmjölet. 
  6. Rör sedan i vatten och rör om tills degen är någorlunda enhetlig.
  7. Vänd försiktigt ner grönsakerna i smeten. Hetta upp oljan i en kastrull till 170 grader. 
  8. Ta degklumpar som motsvarar cirka 2 matskedar. 
  9. Stek den lilla pakoran i ca 4-5 minuter tills den är gyllene. Se till att oljan inte blir för varm. 
  10. Låt pakorasen rinna av i ett durkslag eller på en bit hushållspapper.
  11. Servera den krispiga och varma pakoran på ett fat och lägg yoghurten och chutneyn på fatet eller i en skål att doppa i.
     

Myntayoghurt

  1. Finhacka rödlök och myntablad, vänd ner dem i yoghurten med krossad vitlök 
    och smaka av med salt och peppar. 
  2. Låt det svalna medan du gör pakora.

 

Dela det här receptet med dina vänner!