Frasig pakora med chutney och yoghurtdipp

Publicerat:
2025-04-08Jag älskar pakora, som är ett underbart litet mellanmål som kan varieras i oändlighet, beroende på vilka grönsaker eller grönsaksrester du har till hands. Du behöver bara några fasta grönsaker. Till exempel pumpa, rotfrukter eller potatis. Pakora är superenkelt att göra, smakar fantastiskt och är den typ av mellanmål eller aptitretare som du snabbt äter dig mätt på. Glöm inte att servera en god chutney eller myntayoghurt till den.
Ingredienser
4portioner
Pakora
- 400grotfrukter – potatis, palsternacka, persiljerot, selleri
- ½bunt koriander
- 2stmedelstora rödlökar
- 50gspenat
- 2tskgaram masala
- 1tskmalen spiskummin
- 2tskmalen koriander
- 1tskpaprikapulver
- 1tskhavssalt
- ½stfärsk chili efter eget val
- 250gkikärtsmjöl
- 3dlvatten
- nymalen peppar
- 1litersmaklös olja för fritering
Myntayoghurt
- 4dlyoghurt 10%
- 1näve myntablad
- 1stliten rödlök
- 1stvitlöksklyfta
- Salt och peppar
Tillbehör
- Chutney – mango, rabarber eller liknande
Så lagar du
Pakora
- Skala palsternackorna (eller andra grönsaker) och skär dem på mitten eller i fjärdedelar om de är stora.
- Skär dem sedan i tunna skivor på 2 mm på ett mandolinjärn.
- Plocka korianderbladen och finhacka stjälkarna.
- Finhacka rödlöken och blanda rödlök, palsternacka och koriander i en skål med spenaten.
- Ta en annan skål och tillsätt garam masala, resten av kryddorna, salt och finhackad chili och blanda det med kikärtsmjölet.
- Rör sedan i vatten och rör om tills degen är någorlunda enhetlig.
- Vänd försiktigt ner grönsakerna i smeten. Hetta upp oljan i en kastrull till 170 grader.
- Ta degklumpar som motsvarar cirka 2 matskedar.
- Stek den lilla pakoran i ca 4-5 minuter tills den är gyllene. Se till att oljan inte blir för varm.
- Låt pakorasen rinna av i ett durkslag eller på en bit hushållspapper.
- Servera den krispiga och varma pakoran på ett fat och lägg yoghurten och chutneyn på fatet eller i en skål att doppa i.
Myntayoghurt
- Finhacka rödlök och myntablad, vänd ner dem i yoghurten med krossad vitlök
och smaka av med salt och peppar. - Låt det svalna medan du gör pakora.