Freddes Pinsa

Publicerat:
2024-05-13Tillagningstid:
Pinsa är ett bröd med fyllig och mustig karaktär. Traditionellt bakas pinsa ut till ett platt ovalt bröd och kan närmast beskrivas som en blandning av focaccia och pizza. Brödet gräddas här hopvikt med olja. När det är klart toppas det med goda tillbehör som tex pesto, ost, prosciutto och ruccola.
Ingredienser
- 1färdig pizzadeg
- dessertost med smak av vitlök
- 5mskpesto (se nedan)
- 10skiva(or)prosciutto eller skivad grillad kyckling (pålägg)
- 1näve ruccola
- 5cocktailtomater, skivade
- flingsalt
- rapsolja
Pesto
- 50gsolroskärnor
- 2kruk(or)färsk basilika
- 2klyfta(or)vitlök
- 2dlrapsolja
- 150griven parmesan
- salt och peppar
Så lagar du
- Baka ut pizzadegen
- Pensla på rapsolja på hela pizzan.
- Vik ihop och baka i ugnen tills den blivit gyllene. Rapsolja gör att pizzan inte “bakas ihop”, dvs, går att öppna och fylla med alla godsaker! Låt svalna något innan du lägger på fyllningen.
- Bred på färskost, pesto och toppa med chark, rucola, tomat och lite flingsalt.
Så gör du din egen pesto
- Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och mixa dem tillsammans med basilikablad och vitlök.
- Lägg i en skål. Vänd ner riven parmesanost och rapsolja, smaka av med salt och peppar.
- Om du önskar lösare konsistens, addera mer olja.