Gös på ben

Publicerat:
2023-06-08Tillagningstid:
Kom i håg att alltid ta bort gälarna från fiskhuvudet om du skall använda det till en found eller buljong. Gälarna ger oftast en besk och bitter smak och kan i vissa fall ha en liten smak av tran. När man lagar fisk direkt på kolet så bör man tänka på att inte ha allt för hög värme på kolet och man bör rotera den så ofta som möjligt då att du får en jämn temperatur runt hela fisken. Ett bra tipps om du tillexempel skall laga till en filé från en röding är att placera den på en vedklabb med skinnet neråt. Placera den sedan på kolet. Man kan också hålla en brinnande vedklabb runt eller till och med lägga den på filens ”köttiga” sida.
Ingredienser
- 400ggös med benet kvar.
- 400gsmör
- 2kvist(ar)enris
- 1tsksalt
- 1krmvitpeppar
Buljong
- 400gFisk skrov, till exempel svansbiten och huvudet från gösen
- 100gBlandade rotsaker så som morötter, palsternacka, rotselleri eller kolrot.
- 1sthel gul Lök
- 1stmedelstor fänkål
- 1knippa(or)färsk dillfrön kvist
- 200gdelikatess eller färsk potatis.
- 3dlgrädde
Så lagar du
Gös
Dela upp gösen men behåll benen. Salta och peppats gösen och grilla gösen direkt på kolet. Smält smöret i en kastrull och doppa gösen då och då i smöret. Se till att smöret är 55-58 grader. Lät den få vila i smöret medan du gör det andra. Salta och peppra lite då och då och vänd på gösen
Buljongen med potatis
Lägg fiskskrovet på kolet och vänd då och då. Gör samma sak med grönsakerna, ej potatisen och lägg detta i en gryta täck med vatten, lägg i lite färsk dillkronor och koka i 20-30 minuter.
Ta vara på buljongen och använd till brödet. Ta resten av buljongen och slå på grädde och koka ihop. Reducera och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer dill.