Gös på ben

På ett rustikt träbord står en tallrik. vi ser en bit vit fisk, några skallade potatisar och en vit sås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kom i håg att alltid ta bort gälarna från fiskhuvudet om du skall använda det till en found eller buljong. Gälarna ger oftast en besk och bitter smak och kan i vissa fall ha en liten smak av tran. När man lagar fisk direkt på kolet så bör man tänka på att inte ha allt för hög värme på kolet och man bör rotera den så ofta som möjligt då att du får en jämn temperatur runt hela fisken. Ett bra tipps om du tillexempel skall laga till en filé från en röding är att placera den på en vedklabb med skinnet neråt. Placera den sedan på kolet. Man kan också hålla en brinnande vedklabb runt eller till och med lägga den på filens ”köttiga” sida.

Ingredienser

  • 400g
    gös med benet kvar.
  • 400g
    smör
  • 2kvist(ar)
    enris
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    vitpeppar

Buljong

  • 400g
    Fisk skrov, till exempel svansbiten och huvudet från gösen
  • 100g
    Blandade rotsaker så som morötter, palsternacka, rotselleri eller kolrot.
  • 1st
    hel gul Lök
  • 1st
    medelstor fänkål
  • 1knippa(or)
    färsk dillfrön kvist
  • 200g
    delikatess eller färsk potatis.
  • 3dl
    grädde

Så lagar du

Gös
Dela upp gösen men behåll benen. Salta och peppats gösen och grilla gösen direkt på kolet. Smält smöret i en kastrull och doppa gösen då och då i smöret. Se till att smöret är 55-58 grader. Lät den få vila i smöret medan du gör det andra. Salta och peppra lite då och då och vänd på gösen

Buljongen med potatis
Lägg fiskskrovet på kolet och vänd då och då. Gör samma sak med grönsakerna, ej potatisen och lägg detta i en gryta täck med vatten, lägg i lite färsk dillkronor och koka i 20-30 minuter. 

Ta vara på buljongen och använd till brödet. Ta resten av buljongen och slå på grädde och koka ihop. Reducera och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer dill.

Dela det här receptet med dina vänner!