Kantarellsoppa på laxbuljong

Publicerat:
2023-06-29Tillagningstid:
Ingredienser
2portioner
Buljongen
- 1stlaxhuvud
- 200grotsaker, tex morötter, palsternacka, rotselleri, fänkål
- 3kvist(ar)dill
- vatten så att det täcker
Kantarellsoppa
- 5dllaxbuljong
- 1literkantareller
- 1msksmör
- 2dlgrädde
- 100grå lax
- 1knippa(or)dill
- 2nypa(or)löksot
- 1stströbröd
- 100grålax
Så lagar du
Buljong på laxhuvud
En buljong kan du använda till soppor och såser men också koka potatis, ris och pasta i. Du kan också använda buljongen som vätska i brödbak. Spara skal och stjälkar för att använda i buljongen! Dessa kan du frysa och ta ut eftersom. Spara gärna rotsakerna som kokat med i buljongen lägg dem i soppan eller smaksätt dina dillstuvade potatisar med dem.
Gör buljongen så här:
1. Börja med att klippa bort gälarna på laxhuvudet.
2. Rosta av huvudet snart så den får härlig smak av kolet. Lägg den i en kastrull och täck med vatten.
3. Rosta lite rotsaker och lägg ner i tillsammans med laxhuvudet låt sjuda i 20 minuter.
4. Sila av och använd till soppan och till att koka potatis i.
Kantarellsoppa
Löksot eller lökaska gör man av det brända skalet på purjolök eller vanlig lök. Använd fantasin då allt lökskal går att sota. Mortla det brända skalet med en nypa salt och du har en fantastisk smaksättare som lyfter det mesta.
Gör soppan så här:
1. Reducera ihop grädden och låt axbuljongen koka ner den något.
2. Smörstek kantarellerna, spara hälften kvar i stekpannan och lägg den andra i buljongen. De kantarellerna som du har i stekpannan fortsätter du fräsa i några minuter och avsluta med att strö över ströbrödet och lite löksot.
3. Tärna laxen fint och blanda med dill och salta och peppra den, lägg upp i två skedar. Slå upp soppan och toppa upp med de stekta kantarellerna strö över lite dill och löksot.