Pocherad torskrygg med dillemulsion

Publicerat:
2024-05-13En enkel och festlig fiskrätt där dillemulsionen är pricken över i:et.
Ingredienser
4portioner
Torsk
- 600gtorskrygg
- 4dlfiskfond
- 1,6litervatten
- 2morötter, skalade och delade i två bitar
- 2gula lökar
- 10vitpepparkorn
- 10kryddpepparkorn
- 2tsksalt
- havssalt
Dillemulsion
- 4dlrapsolja
- 1kruk(or)dill
- 1ägg
- salt
- några droppar ättika
Så lagar du
- Rimma torsken genom att salta den över allt kött med havssalt efter smak. Låt stå i minst 40 minuter.
- Medan torsken rimmar så tillsätt övriga ingredienser i en kastrull och låt koka upp. När det kokar så sänk temperaturen och låt puttra i 35 minuter.
- När torsken har rimmat klart så koka upp buljongen igen.
- Lägg i torsken med en termometer i den tjockaste delen, lägg på locket, och ta bort kastrullen från värmen.
- Låt stå tills torsken når 47 grader i innertemperatur. Ta då omedelbart upp den, och lyft försiktigt loss skinnet fråntorsken.
- Låt vila 5 minuter innan servering.
Dillemulsion
- Värm upp oljan i en kastrull till ca 60 grader.
- Tillsätt dillen och mixa sedan detta tills oljan blir grön. Sila oljan.
- Blanda upp ett ägg på högsta effekt i en matberedare eller med visp tills att det blir fluffigt.
- Tillsätt dilloljan i en tunn stråle medan du hela tiden vispar. Detta görs tills att blandningen liknar vispad grädde.
- Smaka till sist upp med några droppar ättika och salt. Fyll en spritspåse med emulsionen.