Rostat blomkålsträd med brynt hollandaisesås och färska lingon

Publicerat:
2023-06-01Tillagningstid:
Ingredienser
2portioner
blomkålsträd
- 2skiva(or)blomkål (ca 150 g per skiva)
- 4mskskirat smör
- 2mskfärska lingon
- salt och peppar
- fänkålsdill, till dekoration
- blomkålsbladen/blast, till garnering
Hollandaise på brynt smör
- 250gsmör
- 3stäggulor
- 2mskvatten
- 0,5stcitron (saften)
- salt och peppar
Så lagar du
Blomkålsträd
- Skiva hela blomkålen i centimeter tjocka skivor salta dom lätt låt dom ligga några minuter så tillagnings processen börja då tar det inte lika lång tid att grilla den, salta även stjälkarna. Du lätta också upp strukturen på blomkålen och smaken från röken och kolet kommer att tränga in lättare och smaksätta den rakt igenom.
- Torka av blomkålen och stjälkarna från den vätskan som släppt av saltet och lägg dom sedan direkt på kolet. Du kan givetvis grilla dom på grillgaller eller steka inne i stekpannan, i ugnen om du vill vara tråkig.
- Pensla och vänd blomkålen ofta gärna 20-30 sekunder salta och peppra då och då avsluta med en sista pensling med smör samt salta och peppra. Lägg nu upp och servera med hollandaisen, lingon och kom i håg att garnera den med fänkåls dillen om du inte glömmer som vi gjorde.
Hollandaise på brynt smör
- Bryn smöret i en gjutjärnskastrull på elden. Se till att du får en nötig gyllen bryn färg, ej bränd.
- Antingen vispar du sedan upp äggen vattnet och citronen i en bunke i ett vattenbad eller så om du är hardcore kock så vispar du det just ovanför elden.
- När äggen har blivit fluffiga men inte äggröra så börjar du med att sakta droppa i smöret under vispning.
- Blir såsen för tjock, späd den med vatten. Smaka av med salt och peppar och kanske lite mer citron eller då en knivsudd farin.
Tips!
När man skall använda sig utav kastrull för att koka med direkt på elden eller på kolet så använda dig utav kastrullen i gjutjärn. Använder du en annan typ av kastrull så se då också till att det är tjockbottnad och att den har tjocka sidor också.
Tänk på att skall du använda dom på spisen sen så måste du diska utsidan lika bra som insidan. Du riskerar annars att du får repor på din induktionshäll inne.
När du vispar en emulsionssås som nu hollandaise är så är det viktigt att smöret och äggfluffet är samma temperatur då du börjar montera ner smöret annars är det lätt att det skär sig. Vill man så kan man smaka av med en nypa eller en knivsudd med farinsocker i såsen. Cayenpeppar och worcestersås är också några riktigt bra smakhöjare till din hollandaisesås.
Vill du få en ytterligare dimension på såsen om man lägger lite glödande kol i det brynta smöret. Om kolet är riktigt varmt kommer det att ryka så det måste du vara beredd på, lyft sedan upp kolet och slutför hollandaisen.
Om du inte använder hela blomkålen så kan du skiva upp resten för att sedan blanchera dom i salt vatten och då kan du frysa in dom till senare användning. Spara blasten för dekoration blanchera den eller grilla den så att den mjuknar något.
Är det grova stjälkar så blancherar dom i lättsaltat vatten först dom kan nämligen bli lite träiga annars men det kanske inte gör något eftersom det är ett blomkåls träd du håller på med.